Pénz- és tőkepiac

Szárnyal a forint, mélyponton a magyar csőd esélye

A hétközi meredek kiugrás után, a forint erőteljes korrekcióját követve több heti mélypontra, jóval 300 bázispont alá csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége a pénteki londoni jegyzésben.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a hét utolsó kereskedési napján 285 bázispont környékén járt.

A magyar CDS-kontraktusok a héten különösen széles árfolyamsávot jártak be: kedden 330 bázispont feletti díjszabásokat is mértek a londoni piacon. A kilengés jelzi azt az idegességet, amelyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának visszafogásával kapcsolatos várakozások szítanak a piacon.

Pénteken az euró jegyzése 291 forint körül ingadozik. „Több mint 11 egységgel erősödött 11-e óta a forint az euróval szemben” – írta Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza. Ismét az amerikai hírek miatti jókedv alakítja a mozgást a régióban. A hír szerint kamatemelés, csak jóval a QE3 kivezetése után várható, ami jót tesz a kockázatvállalási hajlandóságnak, így a feltörekvő piaci eszközöknek. Emellett a török helyzet normalizálódásának hatása is kedvezően hat a régióra – tette hozzá.

forint CDS
Kapcsolódó cikkek