Pénz- és tőkepiac

Drága lehet a nulla forintos diákszámla az egyetemista diákoknak

70 ezer frissen felvett diákért szállnak ringbe a bankok az elkövetkezendő 1 hónapban. Bár szinte minden bank kínál diák-, vagy junior számlát a felsőoktatásba most belépők részére, a kínált számlák díjai között 10-15 ezer forintnyi eltérés is lehet. Van, ahol a készpénzfelvétel, máshol a számlavezetés vagy épp az SMS a drágább, érdemes tehát jól körülnézni, mielőtt választunk.

Jól mutatja a számlaügyfelekért folyó versenyt, hogy a válságban lévő banki piacon már a viszonylag kis pénzforgalmú diákszámlákért is harcba szállnak az egyes pénzintézetek. Mivel a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez elengedhetetlen a saját számla (ösztöndíj, diákmunka bére, diákhitel, valamint a szülői támogatások nagy része is ezeken a számlákon keresztül jut el a fiatalokhoz) és a megnyitott számlákat később, sok esetben már mint munkavállalók is megtartják a diákok, a bankok fontos piacot látnak a nagyszámú diákságban.

A Biztosítás.hu bankbiztosítási portál diákszámla kalkulátorának adatai szerint azonban nem minden bank ajánl valóban kedvező csomagot a diákok számára. Sok bank ugyanis 0-ásnak nevezett ajánlatai ellenére jelentős összeget számláz évente a számlatulajdonosoknak más-más címeken és ügyes reklámszlogenek mögé bújtatja számlái valós költségeit.

Természetesen vannak olyan ajánlatok is, melyek valóban kedvezőek a diákoknak, miközben a drágább számlákkal megegyezően nyújtják a fiatalok számára fontos számlavezetési, készpénzfelvételi, netbanki, bankkártya, SMS és egyéb szolgáltatásokat. Ilyen számlát - némi keresgélés után - már évi 3 ezer forint körül találhatnak maguknak a diákok, sőt igénybe vehetik a bankok akciós ajándékait is. A jó számlaválasztással elkerülhető, hogy valaki a szükségesnél magasabb áron vegye igénybe a banki szolgáltatásokat, mint ahogyan azok egyébként elérhetők.

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője ezzel kapcsolatban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy bár számos bank kínál a számla mellé garantált ajándékot a hozzá szerződő diákok számára, elsősorban mégis a számla várható költsége kell legyen a fő szempont a számlaválasztáskor.

Az, hogy melyik diák számára melyik bank ajánlata a leginkább kedvező, a netes kalkulátorok korában percek alatt megtudható. Rácz szerint míg korábban a diákok ott nyitottak számlát, ahol szüleiknek vagy a barátainak volt számlája, mára a választás az internetes kalkulátorok által megvalósított könnyű összevethetőség miatt sokkal inkább az igénybe venni kívánt szolgáltatások és azok valós ára alapján meghozott döntéssé vált. Ha figyelembe vesszük, hogy egy diák által nyitott bankszámla 5-8 évig is megmarad, akkor az éves 10-15 ezer forintos díjkülönbség 100 ezer forint körüli megtakarítást vagy éppen pazarlást jelenthet, ami a diák és a tanulmányokat finanszírozó szülő számára sem megvetendő szempont a bankválasztásnál.

Ezek mellett a szempontok mellett azonban érdemes figyelembe venni néhány további szempontot is. Ilyenek a majdani bankszámla használhatósága, az éves díja, a kínált bankkártya típusa, netbank és a bankfiókok, automaták elérhetősége.

diákszámla biztosítás
Kapcsolódó cikkek