Pénz- és tőkepiac

Hol keresnek a legjobban a bankárok az EU-ban?

Amikor a pénzügyi válság a csúcsát érte el, a címoldalakon világszerte látványos fotók jelentek meg a munkanélkülivé vált befektetési bankárokról. Ez a lehangoló jelenség azonban jelek szerint elmúlt.

Az Európai Unióban a jól fizetett top bankároknak háromnegyede a brit pénzügyi központokban, a londoni Cityben és a Canary Wharfban  található - derül ki az európai bankfelügyelet, az EBA statisztikai adataiból. Ezek szerint Európa 3175 legjobban kereső bankára közül 2011-ben az Egyesült Királyságban összesen 2436 bankár éves keresete haladta meg az egymillió eurót.

Az átlagos keresetük összege azonban - minden juttatást egybevetve - 1,44 millió euróra rúgott, és a brit bankárok teljes keresete elérte a 3,5 milliárd eurót. Az EBA szerint a második helyen - a britektől messze lemaradva - a német bankárok szerepeltek, akik közül 170 keresett több mint egymillió eurót, az átlag pedig 1,84 millió eurót, tehát valamivel többet, mint a brit kollégáik. A harmadik helyet a francia bankárok foglalták el (162 bankár, álag 1,59 millió euró).

A leggazdagabbak közt nyolc magyarországi pénzügyi vezető van, ők összesen 2,994 millió euró fix és 8,776 millió euró változó javadalmazást kaptak. Az átlagos teljes jövedelmük 1,471 millió euróra rúgott.

Néhány bankár még a válság sújtotta országokban is meglepően nagy jövedelemre tett szert. Különösen igaz ez Spanyolországra, ahol 125 milliomos bankár átlagosan 2,4 millió eurót keresett.  Cipruson négy bankár éves jövedelme egyenként átlag 1,6 millió euró volt. Még Görögországban is volt két olyan bankár, akik egyenként kétmillió euró összegű éves jövedelemre tettek szert. Írországban pedig 21 bankárnak lett egyenként átlagban 1,4 millió euró összegű keresetre. Tizenegy portugál bankár egyenként átlag 1,6 millió euró éves keresetet mondhatott magáénak. Az EBA az év végére részletes jelentését helyezett kilátásba az EU-ban működő bankok javadalmazási gyakorlatáról.

bankár
Kapcsolódó cikkek