Pénz- és tőkepiac

Újabb liberalizációs lépés a kínai pénzügyi szektorban

A pénzügyi rendszer liberalizációjának újabb állomásaként, és a reformok melletti elkötelezettség bizonyítékaként a kínai központi bank a hétvégétől eltörölte a banki kölcsönkamatok mértékére vonatkozó korábbi korlátozásait.

A lépéssel lehetővé vált, hogy a bankok maguk határozzák meg, milyen kamatlábak mellett hajlandóak kölcsönt nyújtani. Korábban erre a jegybank egy alsó küszöböt szabott, előírva, hogy a kamat legalább az irányadó kamatláb 70 százaléka legyen. A liberalizáció fokozhatja a pénzintézetek közötti versenyt, mely a szabadversenyes piaci modell felé való elmozdulást segíti. Ezen túl a küszöb eltörlésével a magánszemélyek és vállalatok elméletben olcsóbban juthatnak hitelhez a jövőben.

A Hszinhua hírügynökség kommentárja úgy fogalmaz: a liberalizáció válasz a kis és közepes méretű vállalatok panaszaira is, melyek szerint a magas kölcsönkamatlábak az állami tulajdonban lévő vállalatok felé csatornázzák a pénzügyi forrásokat, a kisebb szereplőknek komoly likviditási gondokat okozva.

A svájci UBS bank hongkongi elemzőrészlegének az MTI-hez eljuttatott tanulmánya "jelentős és esetlegesen komoly hatásokkal bíró" lépésnek nevezi a banki kölcsönkamatok meghatározásának szabaddá tételét. Annak rövid távon ugyanakkor valószínűleg kevésbé lesz érezhető a hatása, mivel a bankok túlnyomó többsége jelenleg is az irányadó feletti kamatlábra nyújt hitelt. Arányuk az év első negyedévében a teljes bankrendszeren belül 65 százalékot tett ki, miközben a bankok alig egytizede kölcsönöz az alatti kamatokkal - derül ki a statisztikákból.

A liberalizáció következő része a betéti kamatok felső plafonjának eltörlése lehet, ennek maximum értéke jelenleg az irányadó kamatláb 110 százaléka. Ez a kamatlábreform legkockázatosabb része, így óvatos, fokozatos liberalizáció várható, melynek első lépései 2014 során valószínűsíthetők - írják az UBS elemzői.

ubs bank kölcsön Svájc liberalizáció kamatláb Hszinhua kamat
Kapcsolódó cikkek