Pénz- és tőkepiac

A bankok tömegesen emelik a díjakat az adó miatt: Csak a gazdagoknak ingyenes

A banki tranzakciók díja szinte mindenhol emelkedik a következő hetekben. Az ingyenes számlacsomagok közül újabb tűnik el, ilyen szolgáltatást most már csak kifejezetten magas jövedelemmel és komolyabb megtakarítással találnak az ügyfelek. A kártyás vásárlás is egyre több banknál válik fizetőssé.

Napokon belül tömegesen drágulnak a banki szolgáltatások, a már augusztus elejétől megemelt tranzakciós illetéket ugyanis a hónap végétől több bank is érvényesíti a kondícióiban. Az új teher a készpénzes tranzakcióknál 6 ezrelék, és nincs felső határa, az elektronikus műveleteknél pedig 3 ezrelék, de alkalmanként maximum 3 ezer forint. Számos hitelintézetnél ennek megfelelően nőnek majd a díjak, ami nem különösebben meglepő, hiszen az év elején, a bevezetéskor is nagyrészt áthárították a bankok az ügyfeleikre az új közterhet.

A Bankráció.hu összesítése szerint egyebek között az MKB, a Budapest Bank, a DRB Bank, az Erste, a Kinizsi Bank, a Volksbank, a Mohácsi Takarék Bank, az OTP, az FHB, a Sopron Bank, a KDB, a Raiffeisen, a Gránit Bank, a Hamwha Bank, a Pannon Takarék, a CIB, a Magnet, az UniCredit és az Oberbank is emeli a tarifáit számos számlacsomagjában. A bankok többségénél már szeptemberben nőnek a díjak, néhányuknál viszont csak októberben kezdődik a nagyobb mértékű drágítás.

A még megmaradt ingyenes számlák közül még egy eltűnik. Az Erste Szupernulla csomagjában csak szeptemberig utalhattak ingyenesen az ügyfelek az interneten keresztül, illetve vehettek fel készpénzt az ATM-ekből, szeptembertől viszont az illetéket már meg kell fizetniük a klienseknek. A Citibank új nulla forintos számlacsomagja viszont továbbra is ingyenes marad, ha az ügyfél teljesíti a feltételeket, vagyis legalább 2 millió forintos átlagos egyenleget tart a banknál. Ha nem teljesül a feltétel, a számla havidíja szeptembertől 3999 forintra ugrik, ráadásul számlát nyitni sem olcsó, a meglévő ügyfelek 20 ezer forintért válthatnak erre a konstrukcióra.

A K&H Zéró csomagjánál is ingyenes marad havonta négy ATM-es készpénzfelvétel, és egyelőre az internetes tranzakciókért sem kell fizetni, ilyen számlát viszont már hónapok óta nem lehet nyitni a banknál. Az új számlát nyitó ügyfelek most akkor bankolhatnak ingyen néhány tranzakció erejéig a hitelintézetnél, ha havonta rendszeresen átutalnak egy meghatározott összeget a számlájukra, és megfelelő nagyságú megtakarítást is tartanak a pénzügyi csoportnál. Az ingyenes készpénzfelvételek, átutalások és csoportos beszedési megbízások száma 2-10 között mozog számlacsomagonként, a legmagasabb kategóriához havonta 500 ezer forintnyi pénzt kell a számlára tenni, és 15 millió forintot kell tartani a bankban.

Nem csak a megnövekedett tranzakciós illetéket építik be egyébként a bankok a díjaikba, az emelés más formában is tetten érhető. A nem százalékosan meghatározott, hanem az összegszerű tételek is emelkednek több hitelintézetnél. Több banknál nő a számlacsomagok alapdíja, emelkedett a bankkártyák éves díja, a tranzakciókhoz kapcsolódó fix díjak mértéke, és néhány egyéb tétel, például a kártyaletiltás vagy a PIN-kód cseréje is többe kerül az ősztől. A nagyobb bankok közül az OTP emeli a bankkártyák díjait, és nő a hitelkártyák díja az Ersténél is. 

Fizetős a kártyás vásárlás is

A kártyás vásárlás is egyre drágább a bankoknál. A korábban ingyenes tranzakciót szeptembertől fizetőssé teszi a Citibank több számlacsomagban, az egyik CIB-es kártyával pedig 10 forintba kerül majd októbertől minden vásárlás. Az MKB januárban bevezette, majd egy hónap múlva visszavonta a kártyás vásárlást terhelő illetéket, augusztustól viszont ismét fizetős náluk a vásárlás.

A hitelkártya sem tabu egyes bankoknál. A Citi például három hitelkártyájának a használatánál is átterheli a fogyasztókra a sarcot, sőt az illeték emelésével együtt meg is növelte annak díjtételét. Az FHB-nál szintén van két olyan hitelkártya, amelyikkel nem ingyenes már a vásárlás.

A hitelkártya sem tabu egyes bankoknál. A Citi például három hitelkártyájának a használatánál is átterheli a fogyasztókra a sarcot, sőt az illeték emelésével együtt meg is növelte annak díjtételét. Az FHB-nál szintén van két olyan hitelkártya, amelyikkel nem ingyenes már a vásárlás. -->

díjemelés számlacsomag számla tranzakciós adó áthárítás ingyenes csomag bankok adó emelés vásárlás kártyás vásárlás
Kapcsolódó cikkek