Pénz- és tőkepiac

Nagyot emelkedett a gáz ára

Az idén decemberben kétéves csúcsra emelkedett a földgáz ára, miután a hideg időjárás visszatért az USA keleti és középnyugati térségébe. A Henry Hub ára egymillió brit hőegységre vetítve 4,44 dollárra nőtt, ez 2011 júliusa óta a legmagasabb érték – írja az Oilprice.com

Az elmúlt években a palagáz-forradalom a padlóra küldte a földgáz árát. 2008-ban még kétszámjegyű összeget kértek el egymillió brit fűtőegységnyi földgázért, azóta rohamosan csökkentek az árak. Abban azonban a szakértők is egyetértettek, hogy a 2012-es mélypontok gázárai tarthatatlanok voltak. A jelenlegi 4,44 dolláros ár több mint a kétszerese a tavaly tavaszinak, akkoriban 2 dollár körül volt a földgáz egységének ára. A 2 dolláros ár mellett sok kútból nem érte már meg kitermelni a gázt, ezért a termelés lelassult.


A jelenlegi árszint mellett sem mindenkinek éri meg a kitermelés a portál szerint. A szakértők úgy vélik a nyereségességhez szükséges árak mediánja 4,85 dollár/ millió brit hőegység környékén lehet. A mostani áremelkedés mindenesetre arra késztetheti a termelők egy részét, hogy ismét beindítsák a leállított kutakat.

Henry Hub árak földgáz
Kapcsolódó cikkek