Pénz- és tőkepiac

Rekord mennyiségű pénzt tőzsdéztünk el

Soha nem ömlött még annyi pénz a részvénypiacokra, mint 2013-ban – írja a CNN Money. A befektetők 346 milliárd dollárt fektettek befektetési alapokba és tőzsdén kereskedett alapokba (ETF) a TrimTabs Investment Research adatai szerint.


Ez az összeg meghaladja a korábbi rekordot, amit 2000-ben állítottak fel, akkor 324 milliárd dollár folyt be ezekbe az alapokba. Ez volt az az időszak, amikor az úgynevezett technológiai lufi kidurrant. Az idén a Dow Jones és az S&P 500 több mint 20 százalékos pluszban állnak, a Nasdaq pedig 30 százalékot emelkedett. A Dow utoljára 2003-ban teljesített olyan jól, mint az idén, az S&P legutóbb 1997-ben emelkedett annyit, mint 2013-ban.

A kisbefektetők nagyon féltek a részvényektől a 2008-as pénzügyi válság után, mivel azonban a bikapiac 2009 óta gyakorlatilag folyamatosan tart, egyre többen tartanak már attól, hogy kimaradnak a raliból – írja a portál. Az idei ralit a Fed gazdaságot élénkítő lépései is segítették, de szerepe volt benne a növekvő bizalomnak, a javuló vállalati nyereségeknek is. Bár a Fed nemrég bejelentette, hogy januártól fokozatosan csökkenti majd a kötvény-visszavásárlások volumenét, a szakértők szerint a bikapiac 2014-ben is folytatódik majd, persze valószínűleg kisebb emelkedésekkel, mint az idén.

 

VG Online-->

S&P tőzsde Nasdaq Dow
Kapcsolódó cikkek