Pénz- és tőkepiac

Megijedtek, akik összeomlást vártak

Jó hangulatban telt a hét a részvénypiacokon, az igazi lökést a Fed döntése adta a börzéknek, Janet Yellen szavainak köszönhetően a legnagyobb tengerentúli papírokat tömörítő S&P500 index ismét történelmi csúcsot döntött. A hazai börzére sem panaszkodhatnak a befektetők, az elmúlt egy hónap vesszőfutása véget ért, és a múlt héten már emelkedni tudott a BUX index.

A hét legfontosabb eseménye a Fed szerdai kamatdöntő ülése volt, ahol a vártnak megfelelően 35 milliárd dollárra vágták az eszközvásárlási program nagyságát. Az alapkamathoz nem nyúlt a tengerentúli jegybank, de a döntéshozók a korábbihoz képest magasabb kamatra számítanak 2015 és 2016 év végére.

Janet Yellen Fed-elnök egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem aggódnak a részvénypiacon kialakult árazás miatt, és egyelőre nem alakult ki buborék. Ezek a szavak pedig elijesztették az összeomlást váró shortosokat, akik valószínűleg zárták a pozíciókat, és új csúcsra repítették a tengerentúli S&P500-at

 A péntek délelőtti órákban az index német társa is ezt a példát követte, a DAX30 index áttörve a legutóbbi lokális maximumot 10 050 pontig száguldott. A piacokon egyelőre felhőtlen a hangulat, és amíg nincsenek fordulós jelzések, addig a vételi pontokat érdemes keresni.

Magyarországon múlt hétfőn a Kúria meghozta jogegységi határozatát a devizahitelekkel kapcsolatban. Ahogy várható volt, az árfolyamrést tisztességtelennek nyilvánították, viszont az árfolyamkockázat ügyfélre hárítása csak akkor tisztességtelen, ha a kockázatok az általánosan tájékozott és körültekintő ügyfél számára nem világosak.

Ezt minden egyes szerződés esetén egyedileg kell megvizsgálni. Az egyoldalú kamatemelés ügyében pedig általában véve szintén nem mondták ki a tisztességtelenséget, viszont egyes politikusok szerint a kormánynak átfogó, jogszabályi megoldást kell találnia a fenti problémákra, ami a bankszektornak több százmilliárd forint terhet jelenthet. Erről várhatóan csak a nyár végén vagy az ősz elején születhet döntés.

Az összességében pozitív döntést követően az OTP emelkedni kezdett, ami kitartott a hét végéig. A bankpapír grafikonja ráadásul jelenleg kedvezően fest, ha folytatódik az emelkedés, akkor a 4 970 forintos ellenállást is elérheti a kurzus. A BUX indexnek 19 520 pontnál húzódik a legutóbbi lokális csúcsa, amit akár a jövő héten el is érhet, ha kitart a jó hangulat.

devizahitel tőzsde Kúria hitelesek elemzés
Kapcsolódó cikkek