Hivatalos vatikáni bejelentés még nem történt, de a legnagyobb olasz napilap értesülése szerint Jean-Baptiste de Franssu kiválasztásáról már a vatikáni reformokat kidolgozó bíborosi tanács pénteken véget ért ülésszakán döntést hoztak. A tanácskozáson Ferenc pápa is jelen volt.
   
A francia bankár kinevezésére igent mondott a George Pell bíboros vezette vatikáni Gazdasági Titkárság is szombati értekezletén. A Corriere della Sera úgy tudja, az IOR új elnökét szerdán mutatják be az ekkora meghirdetett vatikáni sajtótájékoztatón.
   
Jean-Baptiste de Franssu korábban az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének elnöke, tavaly nyár óta a Ferenc pápa által felállított, egyházi és világi személyekből álló vatikáni gazdasági bizottság tagja volt. Ernst von Freyberg belga bankár helyét veszi át. Von Freyberget XVI. Benedek nevezte ki 2013 februárjában. A Corriere értesülései szerint a belga bankár nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: az IOR kedden hozza nyilvánosságra 2013-as mérlegét, amelyből kiderült, hogy a nyereség alig néhány millió euró volt az ígért ötvenmillió euró helyett.
   
Ernst Von Freyberget azért is kritika övezte, mivel a Vatikán és Belgium között ingázott. Jean-Baptiste de Franssu ezzel szemben stabilan Rómába költözik.
   
Az IOR elnökének leváltása a Vatikán pénzügyi-gazdasági reformjának részét képzi. Ferenc pápa februárban a vatikáni gazdasági hivatalokat a Pell bíboros vezette gazdasági titkárság alá vonta össze. Ezt követően az egyházfő bejelentette, hogy az IOR nem szűnik meg, az új elnökkel azonban a vatikáni bank szerepe és vezetősége is megújulhat - vélte a Corriere della Sera.