Pénz- és tőkepiac

A német jegybankelnök nem akar gazdaságélénkítő csomagot

A német Bundesbank elnöke, Jens Weidmann elutasította egy német gazdaságélénkítő csomag ötletét, mert szerinte csak a strukturális reformok és a javuló versenyképesség segíthet az eurózóna gazdaságain.

Jens Weidmann egy pénteki gazdasági fórumon tévesnek nevezte az elképzelést, hogy német fiskális élénkítésnek kellene segítenie az eurózónát. A jegybankelnök szerint a fejlett gazdaságú országok növekedési potenciálja fölötti befektetési ráta nem valószínű, hogy élénkítené a gazdasági növekedést.

A Bundesbank elnöke hangsúlyozta, hogy nem szabad azt hinni, hogy a központi bankok monetáris politikája képes megoldani az eurózóna minden baját. "Látni kellene, hogy a központi bankoknak nincsen csodalámpásuk, amelyet csak meg kell dörzsölni, hogy teljesüljön minden kívánság" - mondta Jens Weidmann.

A jegybankelnök szerint csak a strukturális reformok segítenek, ezek tudják tartósan javítani egy ország növekedési potenciálját és munkahelyeket teremteni. Az innovatív vállalkozások, a versenyképes termékek, a képzett és motivált munkavállalók a növekedés alapjai.

A Nemzetközi Valutaalap, Franciaország és Olaszország korábban mind gazdaságélénkítésre biztatta Németországot. A német kormány vállalata, hogy 2016-tól három év alatt 10 milliárd euróval többet költ beruházásokra. Egy csütörtökön publikált kutatás szerint 24 milliárd euró extra beruházás lenne ideális, de Németország eddig nem adta jelét, hogy növelné kiadásait.

Bundesbank Jens Weidmann
Kapcsolódó cikkek