A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Minden várakozást alulmúlt a magyar inflációs adat

A forint kedden is folytatta a bizonytalankodást és végül újra északnak vette az irányt és 318,2-nél zárta a napot az euróval szemben. Hamarosan újra elérheti a 320-as küszöböt az EURHUF árfolyam, amelyet már többször is tesztelt, de eddig egyszer sem sikerült áttörnie. Ha tartósan átlépné a 320-as lélektani határt az euró/forint árfolyama, akkor újabb lendületet vehetne a gyengülés. Úgy véljük, hogy az oldalazásnak van a legnagyobb valószínűsége és a forint a 315-320 közötti sávban mozoghat a euróval szemben. Ahhoz, hogy a sávból kilépjen a devizapár, kívülről érkező impulzusokra van szükség, mint például az EKB január 22-i kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztató - olvasható az Erste elemzésében.

A heti rendszerességgel tartott három hónapos DKJ aukció – a hétfőihez hasonlóan – erős eredményt hozott. Az ÁKK által meghirdetett 60 milliárdos keretre több, mint 200 milliárd forint értékben érkezett igény. Így, az adósságkezelő úgy döntött, hogy a tervezett 60 helyett 90 milliárd forintnyi kincstárjegyet bocsát ki. Az aukción 1,86%-os átlaghozam alakult ki. Ezt a szintet láthattuk a múlt keddi aukción is. Csütörtökön az egy éves futamidejű kincstárjegy mellett a népszerű változókamatozású kötvény kerül a terítékre.

A másodlagos piacon nagy keresleti nyomás jelent meg, aminek következtében a hozamgörbe középső és hosszú végén elhelyezkedő kötvényhozamok meredeken zuhantak. A 3 és 5 éves szegmensben 5-9 bázispontos hozamcsökkenés volt tapasztalható, míg a 10 és 15 éves szakasz 10-11 bázisponttal esett.

Nemzetközi helyzetkép:
A pozitív nyitás után lejtőre kerültek az amerikai börzék, és a nap végére sem javult a hangulat, így mérsékelt mínuszban zárult a kereskedés (Dow -0,15%, Nasdaq -0,08%, S&P500 -0,26%).

Európában a DAX 1,6%-ot, a CAC40 1,5%-ot, a FTSE100 0,6%-ot emelkedett.

A távol-keleti Nikkei 1,7%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot esett. Shanghaiban a friss IPO-k hatására 3 hónapos csúcsra ugrottak a bankközi kamatok, ugyanis az új tőzsdei bevezetések átmenetileg elvonják a piaci likviditást. A várakozások szerint ezen a héten 323 milliárd dollár értékben vezetnek be új részvényeket a kínai tőzsdére.

A kőolaj eséssel indította a kereskedést, és egy újabb mélypontot ütött a kurzus 44,2 dollárnál. Az árfolyam zárásra visszakapaszkodott 46,1 dollárig, de reggel folytatódott a zuhanás 45,2 dollárig. Az Egyesült Arab Emirátusok olajminisztere arról beszélt, hogy jól döntöttek novemberben, amikor nem csökkentették a kitermelést, és a kapacitások további bővítéséről beszélt.

A dollár erősödésének ellenére hetek óta száguld az arany árfolyama. A tegnapi kereskedésben azonban megtorpant a nemesfém, miután elérte az 1.238 dolláros ellenállását. Napon belül 1.244 dollárnál is járt a kurzus, de zárásra visszazuhant 1.230 dollárra. Ha sikerül a szintet áttörnie, akkor a 200 napos mozgóátlagig (1.254 dollár) menetelhet tovább az árfolyam.

Az EURUSD tegnap újra tesztelte az 1,175-ös támaszt, ahonnan napon belül visszapattant a kurzus. A hajnali kereskedésben mérsékelt korrekció látható, 1,179-ig pattant vissza az árfolyam.

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:
Az Európai Bíróság főtanácsadója ma 9.30-kor ismerteti véleményét arról, hogy az EKB-nak lehetőségében áll-e a másodpiacon korlátlan mértékben államkötvényeket vásárolnia. A döntés nem kötelező erejű, ugyanakkor befolyásolhatja a még most formálódó európai QE-t. Ma 11 órától Merkel, Draghi és Schauble egy berlini konferencián zárt ajtók mögött fognak tanácskozni. Az amerikai pénzügyminisztérium tegnapi nyilatkozata szerint 2 milliárd dollárnyi hitelgaranciát készül nyújtani Ukrajna számára. Ez azért fontos, mert Ukrajna CDS felára már 24%-ra emelkedett, vagyis több mint 80%-os valószínűséget áraznak annak, hogy 5 éven belül csődöt jelent az ország.

A Bloomberg értesülései szerint már a japán jegybankárok is aggódnak az eső olajárak inflációcsökkentő hatása miatt, ezért kétséges, hogy sikerül-e az inflációs célt elérni, ami 2% az áprilisban induló költségvetési évre. A piac már korábban megfogalmazta hasonló aggodalmait a japán inflációval kapcsolatban. A japán költségvetésben 1,4%-os inflációval kalkulálnak. Úgy tűnik, hogy a japán jen ismét kezd menekülő eszközzé válni. Erre utal, hogy az elmúlt napok negatív befektetői hangulatában is tudott erősödni. Ezt támogatja még az 5. hónapja pozitív folyó fizetési mérleg is. A jen erősödésére a japán részvények eséssel reagáltak. Dél-Koreában a munkanélküliségi ráta a várt 3,4%-os stagnálás helyett 3,5%-ra emelkedett.

Ma reggel közölte a decemberi inflációs adatot, illetve a részletes, novemberi időszakra vonatkozó ipari termelési adatokat a KSH. Decemberben az infláció -0,9% (év/év) volt, a tavalyi év egészében pedig -0,2% lett a pénzromlás átlagos üteme. Az inflációs rátát decemberben nagyban befolyásolta a zuhanó olajár begyűrűzése az üzemanyagárakba. Az ipari termelés – az előzetes adatokkal összhangban – 5,8%-kal bővült éves összevetésben novemberben. A magyar ipar fő hajtóereje a járműgyártás volt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek