Pénz- és tőkepiac

EKB: potenciálisan tiltott finanszírozást hajthat végre az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több olyan programot indított, amely nincs kapcsolatban a monetáris politikával – derül ki az Európai Központi Bank (EKB) éves jelentéséből. Az EKB szerint ide tartozik az ingatlanbefektetési program, a pénzügyi ismereteket támogató program, továbbá a magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó program. Az uniós jegybank szerint ide tartozik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi alkalmazottainak átvétele is.

Tekintettel a programok sokaságára, terjedelmére és méretére, felfoghatóak úgy is, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával. Ez ugyanis úgy is tekinthető, hogy azokkal az MNB állami feladatokat vállal át, vagy pénzügyi előnyöket nyújt az államnak – olvasható az eurózóna jegybankjának friss jelentésében. Az EKB közölte: szoros figyelemmel fogja követni e műveleteket azért, hogy végrehajtásuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával.

Az MNB tavaly vette meg az Eiffel Palace-t, az irodaházért pedig sokak szerint jóval többet fizetett, mint a piaci értéke. A jegybank több ingatlant is vásárolt, ezt részben oktatási tevékenységével indokolta. Ez a másik pont, ami érzékeny lehet, hiszen „kvázi fiskális” tevékenységként is felfogható, hogy az MNB alapítványain keresztül (amelyek már 250 milliárd forinttal rendelkeznek) bekapcsolódik az oktatásba.

Az EKB kifogásolta azt is, hogy nem kapott elég időt a magyar hatóságoktól például a devizahitelek átváltásával kapcsolatos törvény vagy a hitelintézetek és befektetési vállalkozások szanálási kereteit létrehozó törvény véleményezésére. Ciprus, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország és Szlovénia mulasztásai egyértelmű és ismétlődő eseteknek számítottak – áll az Európai Parlament felé a bank éves tevékenységéről szóló éves jelentésben.

EKB MNB Értékelés
Kapcsolódó cikkek