Pénz- és tőkepiac

Gyér forgalom az ázsiai tőzsdéken

Gyér forgalom mellett vegyesen alakultak hétfőn a tőzsdei árfolyamok Ázsiában.

Tokióban csökkentek az árfolyamok, és mínuszban zártak hétfőn a tőzsdeindexek a dollár gyengülését okozó pénteki amerikai foglalkoztatási adatok miatt.

A pénteki 0,6 százalékos emelkedés után a tokiói vezető részvényeit követő Nikkei225 index 37,10 ponttal, 0,19 százalékkal 19 397,98 pontra, a tőzsde első szekciójában jegyzett összes árfolyamát követő Topix index pedig 3,45 ponttal, 0,22 százalékkal 1560,71 pontra csökkent.

A dollár gyengülését az elemzői várakozásoktól messze elmaradó márciusi amerikai foglalkoztatási adatok idézték elő. A nem mezőgazdasági ágazatokban márciusban 126 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami alig fele az elemzői előrejelzéseknek és a legalacsonyabb növekedési érték 2013 decembere óta.

A pénteken ünnep miatt zárva tartó amerikai piacoknak még nem volt lehetősége reagálni a foglalkoztatási adatokra. Hétfőn az amerikai értékpapír-piacokon már lesz kereskedés, az európai tőzsdéken viszont nem. Ázsiában is csak néhány tőzsde tartott nyitva hétfőn, Kína és Hongkong zárva volt.

A tokiói tőzsdén a dollár gyengülése miatt romlottak az amerikai felvevőpiacon erősen érdekelt japán exportőrök részvényeinek árfolyamai. A forgalom hétfőn volt a legalacsonyabb az évben.

A Toyota Motor 1,1 százalékkal, a Nissan Motor 1,6 százalékkal gyengült. A Sharp Corp. részvénye viszont több mint hat százalékkal erősödött arra a hírre, hogy külön vállalatba szervezi kis- és középméretű LCD-képernyő gyártó üzletágát.

Dél-Koreában alig változtak az árfolyamindexek hétfőn, a szöuli tőzsde Kospi indexe 1,01 ponttal, 0,05 százalékkal 2046,43 pontra emelkedett.

Szöulban a kezdődő negyedéves eredménybeszámoló periódus kötötte le a befektetők figyelmét. A javuló profitkilátások reményében elsősorban a technológiai ágazatok részvényei erősödtek.

Az első negyedéves eredményéről a héten előzetes adattal szolgáló Samsung Electronics részvénye két és fél százalékkal erősödött. Az SK hynix integráltáramkör-gyártó részvénye 1,2 százalékkal erősödött.

ázsia
Kapcsolódó cikkek