Pénz- és tőkepiac

Harmadával nőtt az MNB bérköltsége

Már több mint 1 milliárd forintot fordít a havi rendszeres juttatásokra a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB honlapján kközzétett adatok szerint 2014 végén több mint 200 millió forinttal, 30 százalékkal többet költött a havi rendszeres juttatásokra a jegybank, mint egy évvel korábban.

A pénzügyi felügyelet integrálása utáni évben nagyobb lett a létszám, mint a beolvadáskor: tavaly december végén 1273-an dolgoztak (aktív álományban), míg egy évvel korábban – a már egyesített intézményben – 1088-an.

A jegybank adataiból kiderül: a munkatársak rendszeres juttatására átlagosanhavi 742 ezer forintot fordítottak tavaly év végén, ez alig egy százalékkal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

Tavaly azonban jelentősen nőtt a központi bank vezetőinek juttatása, a létszámemelkedés mellett ez a tényező játszik szerepet az összkiadások emelkedésében. A 2 millió forintos bérplafon eltörlésével a 2013 végén látott átlagosan 1,95 millió forintról a múlt év végére 2,64 millió forintra emelkedett a 46 vezető beosztású jegybanki munkatárs havi rendszeres jutattása. Ez 36 százalékos emelkedést jelent.

Az MNB a bér- és létszámnövekedéssel kapcsolatos kérdésünkre februári közleményét ajánlotta a figyelmünkbe. Itt azt közölte, hogy a jegybank igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak, míg a jegybankelnök és az alelnökök jövedelme a hasonló beosztásban adott vezetői fizetések 20-25 százalékát teszi.

Az idei évben a Magyar Nemzeti Bank vezetői a teljesítményük függvényében nem teljeskörűen, az általános, 5 százalékos béremelés mértéke alatt részesültek béremelésben.

bérköltség MNB
Kapcsolódó cikkek