Pénz- és tőkepiac

Csökkentek a hitelkamatok, jól fogynak a lakáskölcsönök

Áprilisban egy átlagos új lakáshitel kamata már alig haladta meg az 5,5 százalékot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint, a lakáskölcsönök hitelköltség-mutatója is tovább mérséklődött 6,24 százalékra.

Ilyen alacsony forint lakáshitel-kamatokkal a rendszerváltás óta még nem találkozott a lakosság, csak a svájci frank hitelek THM-e volt annak idején ehhez fogható. Az olcsó lakáshitel egyre kelendőbb, az év negyedik hónapjában 24,1 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a hitelintézetek, a kihelyezett hitelösszeg pedig meghaladta a 25 milliárd forintot.

A fogyasztási hitelek kamata minimális mértékben csökkent áprilisban, a folyószámlahiteleké pedig még emelkedett is. A folyószámla- és a kártyahitelek kamatára nem hat a jegybanki kamatcsökkentés, előbbi továbbra is 23, utóbbi 30 százalék fölött van. A folyószámlahitelek kamata a válság előtt, magasabb alapkamat mellett ennél alacsonyabb volt. A betétkamatok történelmi mélyponton állnak. Áprilisban mindössze 1,39 százalékot kapott egy átlagos banki ügyfél, ha lekötötte a pénzét. Az euróbetétek kamata ugyanekkor 0,97 százalékon állt.

A lakossági betétállomány áprilisban több mint 80 milliárd forinttal gyarapodott, és másfél év után ismét elérte a 6900 milliárd forintos szintet, ebben szerepet játszhatott az is, hogy a május 1-jei hosszú hétvége miatt valószínűleg a szokásosnál több munkáltató utalta át a béreket még április végén május első napjai helyett. Ennek köszönhető valószínűleg az is, hogy a folyószámlahitelek volumene 20 milliárd forinttal csökkent márciushoz képest, és több mint kétéves mélypontra került.

A teljes háztartási hitelállomány április végén már alig érte el a 6150 milliárd forintot. A háztartások továbbra is nettó törlesztők, a negyedik hónapban 62 milliárd forinttal fizettek vissza több hitelt annál, mint amit felvettek. Áprilisban több mint 50 milliárd forinttal csökkent a meglévő devizahitel-állomány, és a hónap végén már csak 250 milliárd forintot tett ki.

lakáskölcsön hitel MNB
Kapcsolódó cikkek