Pénz- és tőkepiac

Csökkentette ázsiai növekedési előrejelzését a fejlesztési bank

Visszafogta idei és jövő évi kínai és ázsiai növekedési előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) csütörtökön kiadott prognózisában.

Elsősorban a térség legnagyobb nemzetgazdasága, Kína, illetve a fejlett országok, az Egyesült Államok, az euróövezet és Japán várhatóan alacsonyabb növekedési üteme miatt a márciusi prognózishoz képest csökkentette kissé az ázsiai térségre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 2015-re és 2016-ra az ADB.

Ázsia fejlődő régiói eszerint az idén 6,1 százalék és 6,2 százalék növekedést érnek el az idén és 2016-ban, szemben a mindkét évre márciusban jelzett 6,3 százalékkal.

Kína GDP-növekedése az idén 7,0 százalék, jövőre pedig 6,8 százalék lehet. Márciusban az ADB még 7,2 és 7,0 százalékot helyezett kilátásba. Kínában nem hagy alább a lakossági fogyasztás lendületes növekedése, a beruházások növekedési üteme azonban valamelyest lassul, csakúgy, mint a legutóbbi tőzsdei korrekcióban kissé megviselt pénzügyi szektoré. A tőzsdei árfolyamok esése azonban vajmi kevés hatással lesz a fogyasztás alakulására - jegyzi meg a dokumentum.

A Dél-Ázsiára vonatkozó előrejelzésen viszont javított az ADB, a növekedés eszerint az idén 7,3 százalék lesz a márciusban számított 7,2 százalék helyett.

Délkelet-Ázsia GDP-növekedése az idén valamivel szerényebb lesz a márciusi prognózis 5,1 százalékánál, mégpedig 4,6 százalék, jövőre pedig 4,9 százalék 5,3 százalék helyett. A térségben az alacsony üzemanyag és élelmiszer-árak miatt csekély inflációs nyomást valószínűsít az ADB. A fogyasztói árindex az idén 2,4 százalékra csökken a korábban jelzett 2,6 százalékról, 2016-ban azonban továbbra is 3 százalékra lehet számítani - jelzi a manilai székhelyű Ázsiai Fejlesztési Bank.

MTI Eco-->

ázsia ADB
Kapcsolódó cikkek