Pénz- és tőkepiac

Fúziós hullám a takarékszövetkezeteknél

Hamarosan újabb öt takarékszövetkezet olvad be két másikba, így koncentrálódik tovább a vidéki pénzintézeti piac - írja a napi.hu.

Újabb négy takarékszövetkezet neve tűnhet el, miután a szegedi székhelyű Fontana Credit Takarékszövetkezet és a Partiscum XI. Takarékszövetkezet, a szatymazi Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kiszombori Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a mórahalmi székhelyű Pillér Takarékszövetkezetbe.

Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. június 29. volt - derül ki a legfrissebb Cégközlönyből.

A csongrádi takarékszövetkezeti fúziós hullámot, amelynek keretében egyetlen takarékba olvadnak össze a megye takarékjai, már korábban a Privátbankár beharangozta. A portál úgy tudja, a korábbi tervek szerint Csongrádban két takarék működött volna az összeolvadások után: a mórahalmi Pillér és a szegedi Fontana. A hírek szerint az SZHISZ az új integrációban a korábbi takarékszövetkezeti létszám harmadával dolgozna tovább.

A napi.hu szerint további két másik takarékból is egy lesz: a bátaszéki székhelyű Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék Takarékszövetkezetbe. A Cégközlönyben megjelent friss hír szerint a cégbejegyzéstől függő hatállyal június 24-én a takarékok legfőbb szervei elhatározták az egyesülést.

A Hungária Takarék elnök-ügyvezető igazgatója Brauer János, a TakarékBank Zrt. felügyelőbizottságának tagja is. A takarék Völgység-Hegyhát Takarék néven 1960-as alakut, majd 2001-től három takarékszövetkezettel (Hegyhátvidéke, Nagymányok és Vidéke, Tamási és Vidéke) egyesült. Honlapja szerint a takarék 2014-re a hazai takarékszövetkezeti szektor vezető pénzintézetei közé került, az általa kezelt meghaladta a 38 milliárd forintot.

A környei székhelyű Környe-Bokod Takarékszövetkezet küldöttgyűlése május 21-én, a győri székhelyű Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig május 26-án úgy döntött, hogy a mindkét takarék beolvad a komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank Zrt.-be. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. május 28. volt.

Még nagyobb változások lesznek a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet környékén, mivel ebbe a takarékba kilenc másik (Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint Zirci) olvad be. Az egyesülés tervezett időpontja 2015. július 1-je.

Tovább a Balmazújvárosi Takarékszövetkezet július 31-ével fiókjaival együtt beolvad a Hajdú Takarékba. A Balmazújváros és Vidéke igazgatósága 2014. november 26-án határozott az átalakulásról, december 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezte az egyesülést.

egybeolvadás takarékszövetkezet
Kapcsolódó cikkek