Az első fél évben az orosz és kínai részvényekbe fektető alapok teljesítettek a legjobban a feltörekvő piacokon belül, de ha lenne kifejezetten magyar alap, akkor mostanra az hozná el a pálmát – derül ki a Reuters összehasonlításából.

A Lipper adatainak összehasonlításából kiderül, a Közép- és Kelet-Európára specializálódott alapok nyújtották a legjobb teljesítményt, amiben elsősorban az orosz részvények emelkedése játszott szerepet, hiszen itt Oroszország súlya 67 százalékos. Persze a jó teljesítményben a fél év második legnagyobb emelkedését felmutató magyar piac is benne van.

Az orosz index dollárban kifejezve 18 százalékot emelkedett június végéig, a tavalyi 40 százalékos zuhanás után. A felpattanást jórészt az olaj árának 45 százalékos emelkedésével hozzák összefüggésbe az elemzők. A magyar részvények 17 százalékos (dollárban számított) emelkedését a jegybank kitartó kamatcsökkentési lépéseivel és az európai, azon belül is a német gazdaság élénkülésével hozza összefüggésbe a hírügynökség. Az első fél év leggyengébb hozamait a latin-amerikai részvényekbe fektető alapok nyújtották, a sor végén kullogó utolsó 20 alapból 15 volt ilyen.

A kínai részvények ugyan mostanra mínuszba kerültek az év elejétől számítva, ám a június végi záróárakkal még csaknem 20 százalék nyereség volt a kontinentális kínai piac teljesítménye. Az orosz és a kínai piacok felpattanása – több év mélyrepülést követően – számos alapkezelőt váratlanul ért, ám jót tett a BRIC-országokba (Brazília, Oroszország, India, Kína) fektető alapok féléves teljesítményének. Az Allianz Global Investments BRIC- és Global EM-alapjai teljesítettek a legjobban, 18 és 14 százalékos nyereséggel. Kunal Ghosh portfóliómenedzser a hírügynökségnek elmondta, ez főleg a kínai emelkedésnek köszönhető, noha az alapok nem vásároltak a kínai A-részvényekből. Hozzátette, a megfelelő részvények kiválasztásnak volt nagy szerepe esetükben. Főleg minőségi termékeket gyártó, erős üzleti modellel rendelkező cégek részvényeit válogatták össze, és elvárás volt az 5-7 százalékos osztalékhozam is. Az alapkezelő hozzátette, az azóta bekövetkezett eséstől nem ijedtek meg, inkább az alacsonyabb árak láttán tovább növelték részesedésüket ezekben a cégekben.

A tízszázalékos hozamával az első tízben végző Charlemagne Magna Global Emerging Markets Fund kezelője két olyan részvényt emelt ki, amelyek jelentősen hozzájárultak az alap 10 százalék feletti féléves eredményéhez. Az egyik a kínai Ping An Biztosító, amelynek hongkongi tőzsdén jegyzett részvényeiből vásárolt, az internetes kereskedelemmel foglalkozó JD.com papírjait pedig a tavalyi bevezetés után a New York-i tőzsdén lehet megvenni. A Ping An részvényei több mint 80 százalékot, a JD.com-papírok pedig ötven százalékot mentek föl az első fél év végéig. Julian Mayo alapkezelő elmondta, a teljes kínai piacot nézve semlegesek voltak, a jó teljesítményt a megfelelő részvényválasztás tette lehetővé. Számos ugyanakkor túlárazottá vált, ami a heves korrekciót indokolttá tette. Mayo szerint ugyan mostanra az árazások elfogadhatóbb szintre süllyedtek, de közben a vállalati eredmények sem festenek túl jól, vagyis a második fél év is a helyes részvényválasztásról fog szólni az alapjai számára.

A gazdasági lassulástól való félelem miatt viszont a kínai piac aligha ismétli majd meg első féléves teljesítményét, különösen az elmúlt hónap éles korrekciója után nehéz ezt elképzelni, bár vannak olyan teóriák is, amelyek szerint akár új csúcsra is emelkedhetnek a sanghaji részvények a második fél évben. Az orosz részvénypiac teljesítményét pedig részben épp a kínai lassulásra, valamint az iráni szankciók feloldására visszavezethető olajáresés foghatja vissza. Gosh a Reutersnek elmondta, nemrég megkezdte orosz kitettségének leépítését, és helyette indiai részvényeket vesz, amelyek a tavalyi erős emelkedés után idén semmit nem mentek föl.