Rekordmagasságban, 3,4 százalékos emelkedés után 4467,5 jenen zárt hétfőn a Suzuki Motor árfolyama azt követően, hogy ismertté vált: a közismert aktivista befektető, Daniel Loeb beszállt a japán autógyártóba.

A Loeb által működtetett hedge fund, a Third Point negyedéves befektetői levelében tárta fel a közelebbről nem jelzett részesedés megszerzését; indoklása szerint a Suzuki alulértékeltnek tűnik annak fényében, hogy várhatóan hamarosan lezárul egy választottbírósági döntéssel a Volkswagennel folytatott, négy éve tartó vitája. (A két autógyártó tervezett partnersége nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a Third Point szerint a Suzukinak most van elég készpénze ahhoz, hogy visszavásárolja a VW-nál levő 19,9 százalékos hányadát.) Loeb alapja emellett pozitívumként ítéli meg a Suzuki erős indiai jelenlétét is.

Az agresszív befektetőként ismert Daniel Loeb számos érdekeltséget szerzett már Japánban – ahol nagy támogatója Abe Sinzó reformjainak –, két évvel ezelőtt a Sony feldarabolását szorgalmazta sikertelenül, így tavaly októberben eladta részvényeit. Nagyobb sikerrel járt 2013-ban a Yahoonál, illetve tavaly a Sotheby’snél: meghatározó részesedés birtokosaként mindkét társaság igazgatóságán keresztül tudta vinni a dinamizáláshoz szükségesnek ítélt vezetőváltást.

A Suzuki középtávú terveinek megfelelően lépéseket tesz a vállalat értékének növelésére – közölte a Third Point megjelenésének híre után a The Wall Street Journal szerint Masahiko Nagao ügyvezető igazgató.