Pénz- és tőkepiac

Megválik brit biztosítójától a DB

Példátlan lépésre készül a Deutsche Bank, amely költségcsökkentési programjának keretében fontolóra vette a törzsrészvények után járó eltörlését, szerencsésebb esetben annak csökkentését. A második világháborút követő újjáépítés óta nem merült fel ilyen eretnek gondolat a patinás pénzintézet felső vezetésében.

Elemzők szerint azonban az ezzel megspórolható összeg önmagában kevés lesz, a bank így is, úgy is tőkeemelésre szorul majd, hogy teljesítse az EKB által megszabott szigorúbb tőkemegfelelési mutatókat. Eddig ezt cáfolták, s a The Wall Street Journal értesülései szerint vagyoneladással, a fő profilba nem illeszkedő tevékenységek leválasztásával szereznek inkább pénzt. A lap forrásai úgy tudják, vevőt keresnek az Abbey Life életbiztosítóra, amelynek piaci értéke 4,6 milliárd dollár körül mozog.

Az érdeklődök sorát a brit piacon működő legnagyobb biztosítótársaság, a Phoenix Group Holding vezeti. Az Abbey Life-ért a Deutsche Bank egymilliárd fontot fizetett 2007-ben, közvetlenül a pénzügyi világválság kitörése előtt. Ma háromszorosát éri a biztosító. A Deutsche Banknak ahhoz, hogy tőkehelyzetét az EKB által megkívánt szintre hozza, közel 7 milliárd dolláros tőkeemelésre lesz szüksége, de elemzők szerint ezzel megvárják a jövő évet.

A bank élére júliusban kinevezett John Cryan vezérigazgató radikális költségcsökkentési programot hirdetett, ennek keretében számos országból kivonulnak a németek, s 23 ezer dolgozójuktól is megválnak, azaz munkatársaik negyedét elküldik. A harmadik negyedévben veszteségük jócskán meghaladhatja a 6,4 milliárd eurót. Ebben több korábbi felvásárlásuk értékleírása is benne van, így az amerikai Bankers Trust banké, illetve a portfóliójukba tartozó német Postbankot is át kellett árazni, hogy az közelítsen valós piaci értékéhez. A megspórolható kiadások listáján szerepel még a jogászokra és bírságokra félretett 1,2 milliárd euró, a bank a második negyedév után a harmadikban is ennyit tett félre erre a célra.

Abbey Life DB
Kapcsolódó cikkek