Pénz- és tőkepiac

A magyarok kétharmada nem tesz félre havi rendszerességgel pénzt

A magyar lakosság egyharmada tesz félre pénzt havi rendszerességgel, közülük minden második, a teljes lakosság mintegy ötöde rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással is - derült ki a Gránit Bank Zrt. és a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült, 18-59 éves korosztályra reprezentatív felmérésből.

A magyarok kétharmadának a takarékoskodás egyik legfőbb célja a vésztartalék képzése a váratlan kiadások fedezésére. A válaszadók 46 százaléka egy konkrét célra tesz félre, például autó, lakás, háztartási gép vásárlása vagy utazás.

Arra a kérdésre, hogy mi a rendszeres megtakarítás legjobb módja, a megkérdezettek közel fele azt válaszolta, hogy minden hónapban előre tervezetten, legalább egyszer félre kell tenni kisebb-nagyobb összeget, 23 százalék mondta azt, hogy a megtakarítás legjobb módja, ha a hó végén megmaradt pénzt tesszük félre.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok felét zavarja, hogy nem ismerik a megtakarítási lehetőségeket, nem tudnak rendszeresen foglalkozni a pénzügyeikkel, vagy nem értenek megfelelően hozzá. A válaszadók 32 százaléka szívesen választana olyan megoldást, amely a saját döntésük alapján, de automatikusan kiegészítené a megtakarításaikat, így biztosan nem felejtenének el félretenni - mutatnak rá a felmérés készítői.

takarékosság spórolás öngondoskodás
Kapcsolódó cikkek