Pénz- és tőkepiac

Újra zuhanó nyersanyagárak

Egy hónap alatt 6,5 százalékot erősödött a dollár az euróval szemben, ami a kínai és a globális növekedési félelmek erősödésével együtt ismét lejtőre küldte a nyersanyagárakat.

Az elmúlt hónapokban a nyersanyagárakban fordulat látszott kibontakozni az évek óta tartó lejtmenetet követően, de mostanra kiderült, ez csak egy kis korrekció volt az eső trendben. A felpattanást az euró–dollár-árfolyam októberi emelkedése is segítette, amikor 1,15 fölött is megfordult rövid időre a devizapár. Az olaj és az arany piacán is megugrottak a hedge fundok emelkedésre irányuló pozíciói, és egyre több befektető tartotta lehetségesnek, hogy a több éve tartó eső trend a végéhez ért.

A Brent olaj az augusztus végi 42 dollár közeli mélypontjáról 54 dollárra ugrott rövid idő alatt, ami 28 százalékos emelkedés. A WTI még nagyobbat, 34 százalékot ralizott, 38-ról 51 dollárig. A továbbra is magas készletekről árulkodó adatok, az egyre borúsabb hosszú távú prognózisok és a dollárerősödés azonban derékba törte az emelkedést, és a Brent péntekre 44,7, a WTI pedig 40,7 dollárra esett vissza.

Ilyen jelenős egyheti zuhanásra nyolc hónapja nem volt példa, amiben a gyenge makroadatok mellett szerepet kaphattak az emelkedésre játszó befektetők pozíciózárásai is. A globális gazdaság állapotára leginkább érzékeny réz jegyzése is felpattant az augusztus végi pánikmélypont után. Ez az emelkedés azonban jóval szerényebb volt, alig több, mint tíz százalék, és az elmúlt héten itt is intenzív esés bontakozott ki. Péntekre a 2008–2009-es válság óta nem látott mélységben zárt az árfolyam, miután Kínából gyenge makroadatok érkeztek, többek között az ipari termelésről, amely héthavi mélypontra esett.

Elemzők egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kínai szerkezetének, ahol az és az ipari termelés szerepét mindinkább a belső fogyasztás és a szolgáltatói szektor veszi át. Ez pedig érzékenyen érinti a nyersanyagkeresletet és a – főleg a feltörekvő – nyersanyagexportőr-országok (valamint Ausztrália és Kanada) gazdaságait és devizájukat. A dél-afrikai rand a hét végére történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben, a dollár–rubel-árfolyam pedig ismét a 70 dolláros szint felé közelít, ami idén már kétszer jelentett lokális csúcsot. De a devizaspekulánsok kedvencének számít mostanában a kanadai és az ausztrál dollár shortolása is, egyelőre sikerrel.

A nyersanyagpiaci kereslet-kínálati viszonyokat javíthatja, hogy a bányavállalatok folyamatosan vágják vissza beruházásaikat, ez viszont a jövőbeli profitnövekedés lehetőségét is aláássa. A befektetők ezért egyre inkább elfordulnak ezektől a cégektől, ami nemcsak a részvényeik esésében mutatkozik meg, de az adósságuk refinanszírozása is egyre nagyobb nehézségekbe ütközhet.

Nem bizonyult hosszú életűnek az arany drágulása sem. A júliusi 1080 dolláros mélypontról októberre ugyan 1190 dollárra emelkedett az unciánkénti jegyzés, de a részvénypiacok feltámadásával és a dollár erősödésével párhuzamosan viharos gyorsasággal zuhant vissza a jegyzés 1080 dollárra. A lejtmenethez hozzájárult egy jelentős, tenger alatti kínai lelőhelyekről szóló bejelentés is. A platina 865 dolláros hétéves mélypontra esett a múlt héten, a palládium pedig 12 százalékos zuhanásával négy éve a leggyengébb hetét zárta.

nyersanyagár
Kapcsolódó cikkek