Pénz- és tőkepiac

Rekordévet zárt a „Buffett Művek”

Ismét megerősítette varázslói hírét Warren Buffett: a befektetéseit összefogó konglomerátum úgy tudott rekordprofitot elérni tavaly, hogy részvényárfolyama jelentősen gyengült.

Fél évszázados fennállása óta először lépte át a 20 milliárd dollárt tavaly a Berkshire Hathaway-csoport éves profitja – derül ki a szombaton közzétett éves jelentésből –, s nem is akárhogy. Az egy évvel korábbi 19,9 milliárddal szemben 2015-öt 24,1 milliárd dollár nettó nyereséggel zárta a Warren Buffett mintegy százféle érdekeltségét összefogó omahai székhelyű konglomerátum.

A 86. évében járó „omahai orákulum” az eredményekhez mellékelt levelében elismerte, hogy ebben nagy szerepet játszott a Kraft Heinz élelmiszer-ipari csoportban eszközölt egyszeri nyeresége – ezt a harmadik negyedévben húzták be –, anélkül 17,4 milliárd dollár lett volna a profit, 211 milliárd dolláros árbevétel mellett. Segített a jó évzárásban a negyedik negyedév is, amely egyebek közt a közüzemi érdekeltségeknek köszönhetően sikerült erősre.

Buffett mindeddig előszeretettel használta a könyv szerinti értéket összehasonlítási alapul: ez tavaly 6,4 százalékkal, részvényenként 155 501 dollárra nőtt, így a Berkshire Hathaway simán verte az osztalékokat is beleértve 1,4 százalékkal erősödő S&P 500 indexet. Az egy részvényre jutó piaci értéket nézve már nem ilyen szép a kép: ez mintegy 12 százalékkal csúszott lejjebb, a csoport A és B osztályú részvényei egyaránt vesztettek 2015-ben (Buffett ugyanakkor most közölte, hogy ezt hosszabb távon jobb indikátornak tekinti). A visszaesésben nagy szerepet játszott, hogy gyengén muzsikáltak a Berkshire olyan nagy érdekeltségei, mint az American Express, a Wal Mart Stores vagy éppen az IBM, amelyről Buffett külön megjegyezte, hogy nem válik meg tőle, noha 2011-es beszállása óta bukik rajta.

A negatívumokat azonban kellően ellensúlyozták a pozitívumok, így a Berkshire részvényportfóliójának értéke a 2014. végi 110,3 milliárd dollárról 112,3 milliárdra nőtt. Készpénzzel is jól állt a társaság: 71,7 milliárd dolláros állomány került az év végi mérlegbe, ezt azonban leapasztja most a csoport eddigi legnagyobb beszerzése. Buffett 37,2 milliárd dollárért vette meg az elsősorban repülőgép-alkatrészeket gyártó Precision Castparts fémipari céget, az akvizíciót már idén zárták le. És nincs megállás, ezen a héten kerülhet pont egy másik tavaly elindított ügylet végére: a Duracell elemgyártót veszik meg a Procter & Gamble-től.

A Berkshire Hathaway egykor csőd közelben levő textilipari cég volt, amikor a fiatal kora óta üzletelő Buffett 1965-ben megvette, azóta már csak a nevét használja a biztosítástól az élelmiszeriparon, vasúthálózaton és áramszolgáltatókon át az ingatlanig sok mindenben utazó csoport. A Forbes tavalyi milliárdoslistáján 72,7 milliárd dollárral a harmadik helyen végző guru befektetési politikáját ismerői szerint alapvetően két dolog határozza meg: hosszú távra gondolkozik, és nem játszik az USA gazdasága ellen. A tavalyi éves beszámolóhoz mellékelt 31 oldalas levélben – amelyben szokás szerint sok mindenről elmondta a véleményét, a termelékenységtől a klímaváltozásig – Buffett kifejtette: ő azt várja el, hogy a Berkshire jövedelemtermelő képessége minden évben erősödjön. Egyes években az elért nyereség kicsi, másokban számottevő – tette hozzá.

Berkshire Hathaway tőzsde holding Warren Buffett
Kapcsolódó cikkek