Pénz- és tőkepiac

Ingatlant vesz a nyomda

A tavalyinál 6 forinttal kevesebb, 65 forint kifizetését javasolja egy részvényre az ANY Biztonsági Nyomda, pontosan annyit, amennyi a társaság egy részvényre jutó eredménye volt. Ez azt jelenti, hogy a cég a teljes 2015. évi nettó nyereségét szétosztja tulajdonosai között, ami több mint 8 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A csökkenés alapvető oka, hogy a cég tavalyi árbevétele csaknem 6 százalékkal maradt el a 2014-estől, akkor a választási nyomtatványok készítésére kapott megrendelést. Ezt az árbevételkiesést tavaly részben ellensúlyozta, hogy 9 százalékkal emelkedett az ANY exportja, ami közel 40 százalékát adja a nyomda összforgalmának.

A társaság igazgatósága döntött arról, hogy az eddig a HVB Leasing Hamlet Kft.-től bérelt három ingatlant (két budapesti és egy pásztói területet, összesen 72 ezer négyzetméteres telket és azokon közel 19 ezer négyzetméteres felépítményt) megvásárolja. Az ingatlanokat birtokló társaságot és az ingatlanokat fix kamatozású forinthitelből vásárolják ki, a jövőben pedig ANY Ingatlanhasznosító Kft. néven konszolidálják.

Ezáltal csökken a cégcsoport árfolyamkockázata (a bérlés euróalapú volt), és a kedvező kamatozású forinthitellel nő az eredménye is. A 8,1 millió eurós vételár forintalapú finanszírozásával a társaság jövedelmezősége 50 millió forinttal javul 2016-ban – jelezte előre az ANY menedzsmentje. Az ingatlanügylet a 2015 végén csaknem 6,9 milliárd forintos saját tőkéjű társaság vagyonát 2,7 milliárddal növeli.

nyomda ANY
Kapcsolódó cikkek