Pénz- és tőkepiac

Jelentősen nőtt az MFB nyeresége

Közel háromszor magasabb, 18,4 milliárd forintos adózott nyereséget ért el a Magyar Fejlesztési Bank-csoport (MFB) 2015-ben, mint egy évvel korábban. Ezt a száz százalékos tulajdonos állam nem veszi ki osztalékként, így az teljes egészében a hitelintézet eredménytartalékát növeli. Miközben MFB-csoport 3,3 milliárd banki különadót fizetett be a költségvetésbe, abból 300 milliót kapott, hogy az állami tulajdonosi jogok gyakorlójaként fedezze a rábízott költségeit, az EU-támogatások közvetítése után pedig 965 milliót.

A bankcsoport aktivitása nőtt, mérlegfőösszege közel 270 milliárddal, 1528 milliárddra emelkedett, hitelállománya pedig 100 milliárdos bővülést követően elérte a 723 milliárdot. A refinanszírozási hitelek csökkenésénél nagyobb mértékben nőttek ugyanis az egyedi kihelyezések. Ezek közül a legjelentősebb a Budapest Bank 700 millió dolláros megvásárlásához a vevőnek, az MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Zrt.-nek adott volt.

A portfoliótisztítással magyarázható, hogy az MFB problémamentes hiteleinek aránya 77,7-ről egy év alatt 79,2 százalékra emelkedett. Rossz és kétes követelései volumene ugyan nem változott, ám azok értékvesztése után az előző évinél 1,2 milliárddal magasabb, közel 5 milliárdnyi céltartalékot kellett képeznie a banknak 2015-ben.

A 2014 végén 243 milliárdos saját és 192 milliárdos szavatoló tőkéjét a múlt év végére közel 255 milliárdra és 200 milliárdra növelő hitelintézet a törvényben előírt tőkemegfelelés több mint kétszeresével rendelkezik. A szavatoló tőke változtatása nélkül is képesek lennénk hitelállományunk jelentősebb növelésére - jelentette ki Nagy Csaba, az MFB vezérigazgatója a tavalyi eredményeket ismertető mai sajtótájékoztatón.

Az MFB tavalyi, 11,6 milliárdos nettó kamatbevétele több mint 2 milliárddal kisebb lett az előző évinél, ami részben az általános piaci kamatcsökkentésből, részben a megnövekedett, kamatbevételt nem termelő részesedésállományból adódik. A vállalkozások árbevételének több mint 4 milliárdos csökkenését ellensúlyozta, hogy a követelésekből az előző évinél több térült meg.

A hatékony költséggazdálkodás eredményeként az MFB-csoport működési költségei és ráfordításai 9 százalékkal, közel 2,6 milliárddal lettek alacsonyabbak a 2014-esnél, azok összességében mintegy 29,7 milliárdot tettek ki. Az értékcsökkenési leírás a korábbi évek alacsonyabb beruházási volumene miatt mérséklődött.

A 2015-ös év már az új stratégia mentén zajlott, a bank működésének csoportszintűvé való átalakulása lehetővé tette, hogy az MFB aktív gazdaságfejlesztési központtá váljon - hangsúlyozta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a sajtótájékoztatón.

A pénzügyi tevékenységet végző társaságok 9 százalékkal, 1363 milliárdra növelték a 2014 végi állományukat. Közel 50 milliárddal, 369 milliárdra gyarapodtak a Garantiqa kezességvállalásai, a Diákhitel Központ által nyújtott hallgató hitelek 280 milliárdos állománya pedig meghaladja az egy évvel korábbit. Abban, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. árbevétele 178 milliárdról 200 milliárdra nőtt, elsősorban az e-matrica és a megtett úttal arányos rendszer-útdíjak emelkedése játszott szerepet. A Főgáz 12 milliárddal, 180 milliárdra való árbevételnövekedésének döntő része a földgáz értékesítéséből adódik.

Utóbbi társaság már most is 2,5 millió ügyféllel rendelkezik, s a számuk októberre tovább nőhet, miután akkor már a teljes hazai egyetemes gázszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók a Főgázhoz tartoznak majd - jelentette ki Némethné.

Egyúttal az államtitkár tolmácsolta a kormány azon igényét, miszerint további szerepvállalást vár el az MFB-től. Mindenekelőtt a visszatérítendő uniós források elosztásában való részvételt. Összességében 400 településen 442 MFB-ponton lehet igényelni majd e forrásokat, hamarosan megnyílik az első ilyen. S a tervek szerint az első visszatérítendő hitelt, nulla százalékos kamattal május végén ki tudják majd helyezni. Mintegy 340 milliárd forint értékű hitelígérvényt adtak ki, ebből a tényleges hitel várhatóan mintegy 130 milliárd lesz.

Az MFB részvétele a takarékszövetkezeti integrációban is fontos, e téren együttműködnek a Budapest Bankkal, mely a 250 milliárd forintos keretösszegű MFB-NHP földhitelek folyósításában közvetít. Az Erste 15 százalékos állami tulajdonrészét is az MFB-csoport kezeli majd - tájékoztatott az államtitkár.

MFB-csoport MFB
Kapcsolódó cikkek