Pénz- és tőkepiac

Lebegtetés után padlót fogott a naira

Elengedte a naira „kezét” a nigériai jegybank, az árfolyam már az első napon megroppant. Az olajbevételek apadása mellett törzsi villongások nehezítik a helyzetet.

A nigériai jegybank vezető tisztségviselői már májusban jelezték, hogy a nigériai naira dollárhoz rögzített árfolyama óriási terhet ró a devizatartalékra, ezért rövidesen szükség lehet az árfolyam-politika átalakítására, a deviza gyengítésére. Hétfőn megtörtént az átállás a lebegő árfolyamrendszerre, a naira árfolyama pedig 30 százalékot zuhant az első napon. A Nordea bankház szakértői a közeljövőben további gyengülést vetítenek előre.

Június 20-i hatállyal a nigériai jegybank elengedte az ország devizájának dollárhoz rögzített, fix árfolyamát. A 2015 eleje óta a 200-as dollár–naira szint környékén rögzített kurzusról a lebegő árfolyamrendszerre való áttérés azonban nem ment zökkenőmentesen. A hétfői aukción a jegybank 532 millió dollárt adott el a kereskedelmi bankoknak 280-as árfolyamon, ami így 30 százalékos zuhanást jelentett a naira árfolyamában. A Reuters értesülései szerint ráadásul a központi banknak közvetlenül a devizapiacon is el kellett adnia 46,5 millió dollárt (281–285 közötti árfolyamon), hogy ezzel is segítse az átállást.

A Nordea elemzői úgy vélik, hogy a közeljövőben a naira további leértékelődésére lehet számítani, az egy, három és hat hónapos határidős devizaügyletek ugyanis rendre gyengébb árfolyamot vetítenek előre. Bár az árfolyamrendszer szabadabbá tételével a feketepiacon erősödni tudott a nigériai fizetőeszköz, 325–345 közötti dollárral szembeni árfolyama még így is számottevően gyengébb a hétfői aukciós szintnél. Az átállás, illetve a vele járó árfolyamzuhanás ugyanakkor nem érte meglepetésként a piacot. Az olaj világpiaci árának beszakadása, illetve az országot sújtó katonai konfliktusok miatt visszaesett kitermelés jelentősen csökkentette az országba áramló dollár mennyiségét, annak ugyanis mintegy 80 százaléka az energiahordozó értékesítéséből származik. A dollárbevételek beszakadása ellenére a jegybank bő két éven keresztül erős szinten tartotta a naira árfolyamát, ami a devizatartalék gyors elapadásához, ezzel pedig a rendszer fenntarthatatlanságához vezetett.

Bár rövid távon a további leértékelődés elkerülhetetlennek látszik, a jegybankelnök még májusban azt nyilatkozta, hogy ő maga a túlzott leértékelés ellen van, épp ezért előfordulhat, hogy az árfolyam túlzott beszakadása esetén komolyabb beavatkozásra vagy az alapkamat jelentős növelésére lesz szükség a jegybank részéről. Enélkül a naira durva gyengülése az jelentős növekedéséhez vezethet, ami azért különösen aggasztó, mert az élelmiszerek és textíliák importaránya jelentős, ezek drágulása pont az alacsonyabb jövedelmi csoportba tartozóknak fájna leginkább, amit nyilvánvalóan mérlegelniük kell a monetáris döntéshozóknak is.

naira nigéria deviza árfolyam
Kapcsolódó cikkek