Pénz- és tőkepiac

Nyereségtermelő útdíjrendszer

Közel 10 milliárd forint profitot fialt az állami útdíjfizetési rendszer a fejlesztő informatikai cégeknek.

Kétmilliárd forint osztalékot hozott az Emőri Gábor milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó I-Cell Mobilsoft Zrt. a múlt évben. A 2012-ben alapított informatikai társaság folytatta a menetelését: három év alatt figyelemre méltó összeget, összesen 8 milliárd forint osztalékot fizetett ki. Az alig több, mint 26 milliárd forint árbevételre vetítve ez átlagosan évi 30 százalékos profitrátát jelent.

Miből hozta az I-Cell Mobilsoft rendre az iparágat megszégyenítő eredményt? A mérlegbeszámolók alapján döntően állami projektek megvalósításából. Az összesen 26 milliárd forint bevételből a legtöbbet, 15,5 milliárdot a Hu-Go elektronikus útdíjrendszer hozta a konyhára az előző három évben, az EKÁER-hez, az online árukövető rendszerhez kapcsolódik 6 milliárd, a rendőrségi szupertraffipax projektből több mint 3 milliárd, a nemzeti mobilfizetési rendszerből pedig bő másfél milliárd forint bevétel folyt be. Csupán 100 millió lóg ki a sorból, tavaly 70 millió édesvizi haltenyésztésből, illetve 24 millió „egyébből” származott.

Az I-Cell Mobilsoft akkor szerepelt először a hírekben, amikor 2013-ban – szupertitkosítás után – megbízást kapott az elektronikus útdíjfizető rendszer fejlesztésére. A 17,8 milliárdos megrendelésen partnerével, az ARH Informatikai Zrt.-vel osztoztak. Utóbbi céget „a képfeldolgozáson alapuló személy- és járműazonosító” rendszer piacmeghatározó szereplőjeként szokás emlegetni. Ugyancsak milliárdos vállalkozók, Kertész Attila és Viktor érdekeltsége. Az előző két év 20 milliárd forintos árbevételéből az ARH-mérlegben nem részletezik, mennyi származott az állami megrendelésekből, de rendre partnerei voltak az I-Cell Mobilsoftnak. Közösen győztek a 6,3 milliárdos rendőrségi fix traffipax tenderen, és együtt vitték el a mobil traffipaxok 720 milliós megrendelését is. Az ARH 1,3 milliárd forint osztalékot fizetett a fivéreknek, viszont a bevétel legalább fele exportból származott, tehát nem az állami megrendelések jelentették a bevétel zömét. A Kertész testvérek vagyona a Népszabadság becslése szerint tavaly 7,2 milliárdra apadt, éppen csak felfértek a 100-as listára.

Emőri vagyona viszont jócskán gyarapodott, a Népszabadság legutóbb 22,6 milliárd forintra tette. Az előző évhez képest 4,6 milliárdos növekedés arra volt elég, hogy az üzletember két hellyel előbbre, a 26.-ra lépjen a legvagyonosabbak rangsorában. A csoportot tekintve a leggyorsabban az informatikai biznisz pörög, de Emőri érdekelt az ingatlanüzletben – mindenekelőtt az Appeninn Nyrt.-n keresztül –, és az élelmiszeriparban is aktív. Csaknem 4 milliárd volt tavaly a forgalma a nagykereskedő Foodnet Zrt.-nek, és a csoport agrárprofillal is bővült. Márciusban vált ki az I-Cell Mobilsoftból az I-HT Ker Zrt., amely az édesvizihal-gazdálkodásba fogott bele. A mérlegben a bükkábrányi halastó felújítása utal az akcióra, ami akár be is jöhet; a halgazdaságok portékája iránt élénkülhet a kereslet, miután jogszabály tiltotta meg a természetes vizeken a halászatot.

I-Cell Mobilsoft HU-GO
Kapcsolódó cikkek