Pénz- és tőkepiac

Nem tudni, mi lesz a jól menő tőzsdei céggel

A Kulcsár-perben elítélt üzletemberekhez köthető Britton Kft. törlésével elveszítette fő tulajdonosát a Kartonpack. A tőzsdecég kisebbségi pakettje is vita tárgyát képezi

A Fővárosi Törvényszék elrendelte a Britton Capital & Consulting Kft. törlését a cégnyilvántartásból azt követően, hogy a társaságot május 31-én megszűntnek nyilvánította. Legkésőbb szeptember 7-ig kell jelentkeznie a cégbíróságon annak, akinek a Brittonnal szemben bármilyen követelése van, annak eszközét birtokolja, illetve jogosult a vagyontárgyára, továbbá tud arról, hogy a cég ellen bírósági, közjegyzői vagy más hatósági eljárás van folyamatban, esetleg arról, hogy a Britton vagyona megváltozott. A megszűnést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezte május végén, miután törölte a cég adószámát. Hogy milyen okból, az a cégiratokból nem derül ki.

A Britton Kft. neve a 2003-ban kirobbant Kulcsár-ügy kapcsán vált ismertté. Üzletrészeit ugyanis megszűnéséig a Kulcsár-perben tavaly decemberben első fokon bűnösnek talált két személy birtokolta, a 3 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélt Kerék Csaba és a 2 év felfüggesztettet kapott Mészáros János. Cégük törlése jelentősen befolyásolhatja a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t, annak 61,77 százalékos tulajdonosaként ugyanis a Britton Kft. van bejegyezve. Ám többségi részvényese megszűnését a Kartonpack lapzártánkig nem tette közzé sem saját, sem a BÉT honlapján, noha ilyen horderejű változás nyilvánosságra hozatalát a szabályok 24 órán belül kötelezővé teszik. A késlekedéssel valószínűleg a Kartonpack a BÉT és a felügyeleti szerepet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) bírságait kockáztatja.

Az igazi kérdés azonban az, mi lesz a Kartonpack többségi részesedésével, már csak azért is, mert az a cég gazdálkodási adatai alapján meglehetősen vonzó lehet. A csomagolóanyag-gyártó 2015-ben 7 százalékkal magasabb árbevételt ért el, mint az előző évben, aminek következtében forgalma története során először átlépte a 2 milliárd forintot. Ráadásul az egy évvel korábban még nullszaldó körüli eredményét is közel 90 milliós nyereségbe fordította. A Kartonpack Magyarországon megtartotta piaci pozícióit, közel 6 százalékkal növelve a hazai eladásait, külföldön még jobban előrelépett, exportértékesítései 16 százalékkal bővültek. A saját tőkéjét ugyancsak 7 százalékkal, 2015 végére 1,5 milliárd forintra gyarapító társaság pénzügyi helyzete stabil, likviditási problémái nincsenek, fizetőképes, kötelezettségeit határidőre teljesíti.

Vitatott ugyanakkor a cég 29,58 százalékos részesedésének a sorsa is. Ez korábban annak a Britton Interinvest LLC-nek a tulajdonában volt, amely kézbesítési megbízottként Keréket jelölte meg. Utóbbi szerint e pakett a Kulcsár-per miatt zár alatt van. Ezzel szemben Fin­tha-Nagy Ádám tőkepiaci ügyekben jártas ügyvéd úgy véli, az szabadon forgatható, ezért is vette meg – a társaság kedvező teljesítményére és kilátásaira tekintettel – tavaly február 16-án. A helyzet tisztázása érdekében a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti eljárást indított, ami azonban még nem zárult le.

kartonpack
Kapcsolódó cikkek