Pénz- és tőkepiac

Nehezen halad az adósmentés

Kevés nehéz helyzetben lévő jelzáloghitelessel állapodtak meg eddig a bankok. Sokan nem akarnak együttműködni, vagy irreális kedvezményeket szeretnének.

Hiába mentenék a nehéz helyzetben lévő adósokat, a többségük nem kér a segítségből. Hatvanezer, legalább 30 napos késedelembe esett jelzáloghitelest kerestek meg szeptember végéig a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján, hogy együtt találjanak megoldást a tartozás kezelésére. Eddig csak kevesekkel sikerült megegyezni. A Budapest Bank és az MKB is több ezer ügyfélnek küldött levelet, de a nagyobb részükkel még nem tudott megállapodni; a CIB eddig 400 késedelmes hitelessel írta alá az új feltételeket.

Pedig az adósoknak elemi érdekük lenne, hogy dűlőre jussanak a hitelintézetekkel, ha ugyanis ez elmarad, a bankok felmondják a lakáshitelt és érvényesítik a fedezetet. Ezt már könnyen megtehetik: a kényszer-értékesítési kvóta megszűnt, és a kilakoltatási moratórium sem nehezíti az ingatlanok eladását. A bankok úgy kalkulálnak: az év végéig megállapodnak azokkal, akikkel lehet, a többi szerződést felmondják, és jogi úton érvényesítik a követelésüket, esetleg eladják a nem teljesítő hiteleket egy követeléskezelőnek, de a faktoring is szóba jöhet. Az OTP például saját faktorcégére bízza a nem fizető ügyfeleket.

A problémás adósokkal azonban nem könnyű megállapodni. Sokan egyáltalán nem állnak szóba a bankkal. A Budapest Banknak például a megkeresettek csupán 10 százaléka küldte vissza azt a jövedelem- és vagyonigazolást, amely alapján megfelelő megoldást tudnának kalkulálni a jövőre nézve. Az MKB-nál is sok a teljesen elutasítóan fellépő ügyfél. A K&H-nál azt tapasztalják, hogy a megkeresést még pozitívan fogadja a legtöbb ügyfél, de a felajánlott lehetőségek már keveseknek tetszenek. A CIB-nél az a gond, hogy hiába ajánlanak az ügyfélnek olyan alacsony törlesztőrészletet, amilyet csak lehet, a kliensek még kisebbet akarnak. A bankok azonban nem mehetnek el akármeddig, az MNB ugyanis azt is elvárja, hogy a tartozást az adósok életkorához mérten reális futamidő alatt vissza lehessen fizetni.

Abban minden bank egyetért, hogy az ügyfelek többsége hallani sem akar a fedezetértékesítésből származó hitel-visszafizetésről. Kizárólag olyan megoldást szeretnének, amelynél megtartható a ház vagy a lakás. Ennek megfelelően a megállapodások többsége a futamidő-hosszabbításról és törlesztőrészlet-csökkentésről szól. A CIB-nél az életbiztosítással kombinált jelzáloghiteleknél a biztosítás betörlesztését is választják az ügyfelek, illetve az a megoldás is népszerű, amelyben öt éven át 25 százalékos törlesztőrészlet-csökkentést biztosít a bank.

adósmentés jelzáloghiteles hitel adós
Kapcsolódó cikkek