Pénz- és tőkepiac

Örülhet a Deutsche Bank: felére csökkentették a büntetését

Nem csak a Deutsche Bank, hanem az egész európai bankszektor is fellélegezhet: az eredeti büntetés felét kapja a német nagybank azért, ahogyan hozzájárult a 2008-as válság elmélyüléséhez - olvasható a hvg.hu pénteki cikkében.

A Deutsche Bank megállapodott az adóhatóságokkal, az eredetileg kiszabott 14 milliárd helyett 7,2 milliárd dollárt fizet, amiért kétes papírokkal próbált profitot csinálni a világválság előtt.

Az USA igazságügyi minisztériuma a Deutsche Bankot is hibáztatja a válság kirobbanásáért. A bank olyan jelzálog alapú értékpapírokat adott el 2008 előtt, amelyeknek az értéke igencsak kérdéses volt már akkor is. A bankok és a piac azonban úgy vélte, hogy képesek kezelni a kockázatokat. Csakhogy miután a Lehman Brothers csődbement, kiderült, hogy ez nem volt igaz.

A minisztérium feljelentése alapján idén ősszel 14 milliárd dollár büntetésre ítélték a bankot. Akkor azt közölték: ezt az összeget akkor sem tudnák kifizetni, ha akarnák. A további részletekért kattintson tovább a hvg.hu-ra.

Deutsche Bank csökkentés 2008 válság büntetés
Kapcsolódó cikkek