Pénz- és tőkepiac

Hat év után újra nyereséges az MKB Bank

Az MKB Csoport adózás utáni eredménye 9,5 milliárd forintot ért el 2016-ban – hangzott el a hitelintézet mai sajtótájékoztatóján.

9,5 milliárd forintot ért el tavaly az MKB Csoport adózás utáni eredménye, szemben az egy évvel korábbi 76,4 milliárd forintos veszteséggel, így az MKB Bank hat év után vált újra nyereségessé - hangzott el a hitelintézet mai sajtótájékoztatóján.

Balog Ádám vezérigazgató elmondta: az elmúlt évek az MKB Bank átalakításáról szóltak, ám a reorganizációs folyamat mostanra sikeresen lezárult. A bank pozitív eredményéhez – tette hozzá – egyrészt jelentősen hozzájárult az üzemi költségek csökkentése, másrészt a hitelezési aktivitás növelése. Ami az előbbit illeti, tavaly az üzemi költségek szintjét 27 százalékkal sikerült csökkenteni. Ez ugyanakkor – hangsúlyozta Balog Ádám – nem fűnyíróelv szerint történt, tehát voltak olyan területek, amelyeket kevésbé, és voltak olyanok, amelyeket erősebben érintett a folyamat. A hitelállomány pedig 7 százalékkal, 858 milliárd forintra emelkedett a hitelintézetnél, úgy, hogy eközben 140 milliárd forintnyi kikerült a könyvekből. Jelentősen javult 2016-ban a hitelportfólió minősége is: 7,8 százalékponttal, 12 százalékra csökkent tavaly a nem teljesítő hitelek aránya, amely már közel jár a bankszektor átlagához.

A vezérigazgató közölte: a terv változatlanul az, hogy a bank 2019 végéig tőzsdére lépjen, ám az érintett tulajdoni hányadról még nem született döntés. A 2016-ban elért eredmény után – a közgyűlés döntése alapján – a bank nem fizet osztalékot. Balog Ádám kiemelte: büszke az elért eredményekre, és a cél az, hogy az MKB Bank a magyar piac meghatározó, univerzális szereplőjévé váljon.

MKB Bank MKB Csoport MKB
Kapcsolódó cikkek