Pénz- és tőkepiac

Lázár üzent a CEU-nak

A kormány szigorítaná a felsőoktatási törvényt, amellyel a CEU szerint ellehetetlenítenék az egyetem működését. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt üzente: mindenki tartsa be a játékszabályokat.

A kormány szigorítaná a felsőoktatási törvényt, amellyel a CEU szerint ellehetetlenítenék az egyetem működését. „A tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartjuk, mivel közvetlenül a CEU-t veszi célkeresztbe” – közölte az egyetem, és arra kérte a kormányt, hogy ebben a formában vesse el a törvénymódosítási javaslatot. Michael Ignatieff, az intézmény elnök-rektora kijelentette, hogy semmilyen körülmények között nem zárják be a CEU-t, és a tudományos programok folytatódnak.

Palkovics László oktatási államtitkár közölte, hogy a kormánynak nem célja a CEU ellehetetlenítése. A jövőben akkor működhetne oklevelet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Az ügyben megszólalt a budapesti amerikai nagykövetség is. Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által kedden benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a CEU működését Budapesten – írta nyilatkozatában David Kostelancik ideiglenes ügyvivő. Közölte, hogy az egyetem az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és fontos sikertörténete az amerikai–magyar kapcsolatoknak. „Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az egyetem működését vagy függetlenségét” – szögezte le.

Az egyetemmel kapcsolatos hír, hogy a hatékonyabb működés érdekében megszünteti néhány cégét. A Kis-Buda Center Irodaházépítő és Értékesítő Kft.-be olvad a Közép-európai Egyetem Szolgáltató és Ingatlankezelő Kft., a CEU Holding Kft. és a CEU Ingatlanfejlesztő Kft. Az átvevő Kis-Buda saját tőkéje ezzel 958,8 millió forintra nő.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: MTI Kép: MTI[/caption]

Lázár: mindenki tartsa be a játékszabályokat

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva.

A tárcavezető az Oktatási Hivatal vizsgálatát jogszerűnek és alaposnak nevezte. Jelezte egyúttal: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányos módon fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a diákok védelme jegyében mindenki tartsa be a játékszabályokat - hangoztatta. Lázár János hozzátette, elegendőnek tartja az elkövetkező egy évet arra, hogy az érintett külföldi egyetemek esetében megköttessenek azok a nemzetközi megállapodások, amelyek a tervek szerint.

Washingtonban tárgyal tovább a CEU rektora

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elnök-rektor, Michael Ingatieff és Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektor-helyettes vett részt a Palkovics László oktatási államtitkárral folytatott szerdai egyeztetésen. Ezen megismételték és fenntartották azt a kérésüket, hogy a kormány vonja vissza a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetést a helyzet megoldására.

Kiemelték: a magyar kormány tisztviselőivel folytatott megbeszélést követően a Közép-európai Egyetem továbbra sem győződött meg arról, hogy a kormányzat belátná, milyen hatásai lesznek a törvénytervezetnek. Az egyetem továbbra sem érti, hogy miért van szükség a törvényre, ismerve az egyetem magyar törvényekkel teljes összhangban történő működését, és az egyetemi élethez nyújtott hozzájárulásának széleskörű elismertségét.

CEU Lázár János Lázár Palkovics László Central European University
Kapcsolódó cikkek