Pénz- és tőkepiac

Újra jó befektetés lehet az államkötvény

Habár az elmúlt években veszítettek népszerűségükből a Prémium Államkötvények, az újra emelkedő infláció miatt több befektetőnek lehet vonzó ez a lehetőség.

Az elmúlt két évben a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kétségtelenül veszítettek korábbi vonzerejükből. Jó hír viszont, hogy az inflációs környezet tavaly ősztől érzékelhető változása és a pozitív reálhozam iránti igény új helyzetet teremtett, amelyre gyorsan és hatékonyan reagált az Államadósság Kezelő Központ ( ÁKK) azzal, hogy februárban két új PMÁK-sorozattal jött ki.

Ahogy megszokhattuk, az új 3 és 5 éves futamidejű papírok kamatozása is a magyar inflációs mutatókkal együtt mozog. Az első kamatfizetésre mindkét papír esetében 2018 júliusában kerül sor: a 2020/K sorozatnál 3,55, míg a 2022/I sorozatnál 4,05 százalék lesz a kamat. A 2019-es és az azt követő években esedékes kamatfizetések két részből állnak: az előre fixált kamatfelárból, illetve a megelőző év átlagos inflációs mutatójából, amelyek együttesen adják meg a teljes kamatot.

A befektetők még méregetik, mennyire vonzó befektetési formát kapott most a piac. Az értékeléskor a várható inflációhoz saját várakozásunkon felül a Bloomberg elemzői konszenzusát vettük alapul. Szerintünk a PMÁK-papírok esetében az a lehetőség, hogy az ÁKK-tól névértéken vásárolhatjuk meg a kötvényeket, a becsült piaci értékhez képest 7–10 százalékos diszkontot képvisel. Kockázatot jelent a vártnál lényegesen alacsonyabb inflációs pálya. A konstrukció előnye viszont az, hogy a 2020/K és 2022/I kötvények kamatfizetései nem lehetnek kisebbek a két kamatfelárnál (rendre 1,75 és 2,25 százalék).

Ismét jó sztori lehet tehát a PMÁK. A lakosság eddig jellemzően a rövidebb futamidejű termékeket részesítette előnyben, az éven túli lejáratok aránya alig egyharmada a teljes lakossági állampapír-állománynak. Az várható emelkedése miatt azonban a rövid papírokkal nem tudunk majd érdemi reálhozamot elérni. Ez segítheti az elmozdulást a hosszabb állampapírok felé.

infláció államkötvény pmák
Kapcsolódó cikkek