Pénz- és tőkepiac

Felértékelődés előtt a Graphisoft

Közel 40 százalékkal növekszik egy éven belül a Graphisoft irodakapacitása, miközben a meglévő ingatlanok kihasználtsága is százszázalékos. Ráadásul alulértékeltnek számít a cég

Törzsrészvényenkénti 78 forintos kifizetését szavazta meg a Graphisoft Park tegnapi közgyűlése a társaság 3,061 millió eurós konszolidált üzleti eredménye után. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja május 15. A kifizetés május 22. és június 30. között történik. A közgyűlés emellett felhatalmazta a menedzsmentet, hogy a következő 18 hónapban A sorozatú törzsrészvényeket vásároljon. Ennek az a korlátja, hogy a saját részvények névértékének összege nem haladhatja meg a jegyzett tőke 10 százalékát.

A közgyűlés napján 549 076 darab saját részvénye volt a társaságnak, ami 5,16 százalékos tulajdoni hányadnak felelt meg.
Az ingatlanfejlesztő társaság részvénye azon ritka kispapírok egyike a BÉT-en, amely elemzői figyelmet is élvez. „Azért figyeljük a Graphisoft Parkot, mert látunk benne értéket és felértékelődési potenciált” – mondta a Világgazdaságnak Sándor Dávid, a KBC vezető elemzője. Hozzátette: fontos szempont, hogy kellően transzparens a társaság működése, s hogy a menedzsment elsődleges célja a részvé­nyesi érték növelése. Emellett a ma is közel 30 százalékos tulajdoni hányadot birtokló Bojár Gábor alapító személye is garanciát jelent a kisbefektetőknek.

A osztalékhozama most 2,6 százalék, ami nem kiugró, de a jelenlegi kamatkörnyezetben tisztes kifizetésnek mondható – mondta Sándor Dávid. Ennél is érdekesebb a növekedési sztori. A cég 53 ezer négyzetméternyi irodaállománya ugyanis százszázalékos kihasználtsággal működik, ráadásul jobbára technológiai cégek költöztek be az ingatlanokba.

Ezenkívül az idei első negyedévben átadtak 5500 négyzetméternyi új irodát, ami az SAP igényeit elégíti ki, s a második negyedévben további 2500 négyzetméter készül el elsősorban startup vállalkozások számára, jövőre pedig újabb 12 ezer négyzetméternyi irodát adnak át. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül 20 ezer négyzetméterrel bővül az irodakapacitás, ami a cég jövedelemtermelő képességében is megmutatkozik majd.

A cég nettó eszközállománya, beleértve a már említett fejlesztéseket is, 4370 forint részvényenként. Bár a régiós ingatlantársaságok sem a nettó eszközértéken forognak, hanem jóval alatta, a Graphisoft Park a mostani 3000 forintos árfolyamon mindenképp alulértékelt, a KBC
fair érték becslése most 3270 forint.

Az árfolyamgrafikon alapján szinte folyamatosan nő – többéves távlatban is – a cég árfolyama. A papír stabil kezekben van, az alapító mellett két intézményi befektető is nagyobb pakettel rendelkezik. A Concorde Alapkezelő 15 százalékos, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő pedig közel 10 százalékos csomagot vásárolt az ingatlanos cégben. Szerencsére a közkézhányad így is viszonylag magas, 40 százalék körüli, így a forgalom is elfogadható, néha előfordulnak 100 ezres darabszámú kötések is.

osztalék Graphisoft Park graphisoft
Kapcsolódó cikkek