Pénz- és tőkepiac

Látványosan fogynak a tőkevédett alapok

Tízéves mélypontra süllyedt a tőkevédett alapok vagyona és száma az első negyedév végére. A korábban népszerű konstrukciókat egyre kevesebb alapkezelő kínálja.

Leáldozóban a tőkevédett alapok kora. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint március végén már csupán 96 ilyen konstrukció futott az országban, holott még egy évvel korábban is 150 fölött volt a tőkevédelmet ígérő alapok száma. Utoljára tíz évvel ezelőtt volt ilyen kevés tőkevédett alap Magyarországon. A vagyonuk is gyorsan apad, az első negyedév végén már csak 288 milliárd forintot tett ki, ami szintén évtizedes mélypont.

Kereslet egyébként valószínűleg lenne ezekre az alapokra, a kínálat viszont a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt is szűkül. Az alapkezelők a fixen elérhető minimális hozam mellett már csak olyan kevés tőkét kockáztathatnak különféle opciókban, ami valószínűleg nem ígérne eléggé vonzó hozamot a befektetőknek. A másik út az, hogy nem vállalnak teljes tőkevédelmet, csupán részlegeset, például 90-95 százalékosat, ez viszont jóval kevésbé vonzza már a lakossági ügyfélkört. Az alapok száma emiatt várhatóan tovább csökken majd a vagyonukkal együtt.

A Bamosz adatai szerint például az idén egyedül az OTP Alapkezelő és az OTP Ingatlan Alapkezelő indított tőkevédett konstrukciókat, és az OTP Alapkezelőnél jelenleg is lehet jegyezni a Szinergia XIV.-et. Ez az alap az alapkezelő abszolút hozamú konstrukcióinak hozamából ígér részesedést a befektetőknek, s egy-egy új sorozat be is hoz 2–4 milliárd forint körüli friss pénzt a cégnek. Az OTP Alapkezelő egyébként elég gáláns, 100 százalékos maximális hozamot ígér a körülbelül 4,5 éves futamidőre, ez évente 16,99 százalékot jelent, ha a társaság abszolút hozamú alapjai jól teljesítenek.

A K&H Alapkezelőnél is jegyezhető még 100 százalékos tőkevédelmet ígérő alap dollárban. Ez a konstrukció a teljes négyéves futamidőre legalább 3, maximum 24 százalékos hozammal kecsegtet. A forintos, gyógyszercégekbe fektető K&H-s alap viszont már csupán 95 százalékos tőkevédelmet vállal.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: Shutterstock Fotó: Shutterstock[/caption]Az OTP-s Szinergia sorozat legjobb alapjai egyébként eddig indulásuk óta 8 százalék körüli éves hozamot értek el. Ezzel ott vannak a még ki nem futott tőkevédett alapok körében az élmezőnyben. Az utóbbi években azok jártak a legjobban e konstrukciókkal, akik valamilyen fejlett piacokból részesedést nyújtó alapot választottak. A K&H három évvel ezelőtt indított „világcégek” alapja 9,5 százalékos éves hozamot nyújtott eddig, s az 5 százalék fölötti éves hozamot elérő konstrukciók döntő része szintén a fejlett piacokon szedte össze a többletnyereséget.

OTP alapkezelő K&H befektetés megtakarítás
Kapcsolódó cikkek