Pénz- és tőkepiac

Leáldozott a pénzpiaci alapok kora

Március végén már több pénzt kezeltek abszolút hozamú alapokban, mint pénzpiaci konstrukciókban, amelyeket az ingatlanlapok is lekörözhettek mára. Az alapkezelők kezdik feladni a tőkevédelmet a legalacsonyabb kockázatú konstrukcióknál.

Teljesen átalakult a befektetési alapok piaca az alacsony kamatkörnyezet hatására. Másfél évvel ezelőtt még a pénzpiaci alapok számítottak a legnagyobb alaptípusnak, jelenleg viszont már a dobogóra sem fér fel ez a kategória. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint március végén már csupán 894 milliárd forintot kezeltek pénzpiaci alapokban, ami tízéves mélypontnak felel meg.

A pénzpiaci konstrukciókból folyamatosan vonják ki a pénzt a befektetők, mivel az éves hozamuk jelenleg jellemzően már az egy százalékot sem éri el, sőt egyre gyakoribbak a negatív hozamok is. Korábban több alapkezelő vállalt tőke-, sőt hozamgaranciát is a likviditási vagy pénzpiaci alapjaira, ezt egyre nehezebb tartani. A Raiffeisen Alapkezelő például február 1-jén a korábban tőke- és hozamvédett likviditási alapnak nevezett konstrukcióját Raiffeisen Betét Alapra keresztelte át, és az alap utolsó háromhavi teljesítménye minimális mértékben ugyan, de negatívba csúszott.

A legnagyobb alapkategóriának jelenleg még a kötvényalapok számítanak, de ezek vagyona is folyamatosan zsugorodik. Márciusban csaknem 30 milliárd forintot vontak ki belőlük a befektetők, így 1262 milliárd forint maradt. A lakosság főleg a rövid kötvényalapokat vásárolta, de miután ezek éves hozama is 1–2 százalék közé süllyedt, elpártoltak a konstrukcióktól. Ez nem meglepő, hiszen a kötvényalapoknál ajánlott 1–3 éves időtávon a lakossági állampapírokkal sokkal többet lehet keresni.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György[/caption]A második legnépszerűbb alapkategória március végén az abszolút hozamú konstrukcióké volt. Ezekbe az idén is ömlik a pénz, a harmadik hónapban több mint 25 milliárd forintot vonzottak, és az összesített vagyonuk elérte a 929,4 milliárd forintot. A bármilyen piaci környezetben pozitív eredmény elérésére törekvő alapokat nagyon szeretik a kisbefektetők, ennek is köszönhető, hogy egyre több ilyen konstrukció indul, illetve a sikeres alapokat egyre több devizanemben kezdik értékesíteni. Jelenleg a BAMOSZ tagjai már csaknem 90 abszolút hozamú alapot kezelnek. A legnagyobb ilyen alapban, az OTP Suprában már több mint 150 milliárd forint van.

Az abszolút hozamú alapoknál csak az ingatlanalapok keresettebbek. Ezekbe márciusban 50,5 milliárd forintnyi friss pénz került, az összvagyon ezzel 884,7 milliárd forintra hízott. Azóta pedig még tovább nőtt a vagyonuk, április 1-je óta ugyanis legalább 40 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak az alapok. Csak az Erste ingatlanalapjába és az OTP Prime-ba egyenként több mint 14 milliárd forintnyi friss tőke áramlott, a Diófa MPT ingatlanalapjának két sorozata pedig 7,6 milliárd forintot vonzott. Ez alapján most már az ingatlanalapok lehetnek a harmadik legnagyobb alapkategória Magyarországon.

hozam befektetési alapok befektetés
Kapcsolódó cikkek