Pénz- és tőkepiac

Nagy a baj: rég volt ilyen rossz a kávétermés

Drasztikus áremelkedést hozhat a kávé piacára, hogy világszerte csökkennek a készletek.

A magas minőségű brazil arabica kávéfajtából a 2017–18-as szüret során várhatóan 13 százalékkal kevesebbet takarítanak be az előző évi mennyiséghez képest a Rabobank előrejelzése szerint. Ilyen rossz termésre nyolc éve nem volt példa – figyelmeztet az elemzés.

A meglevő készlet és a várható termés együttes mennyiségének a felhasználáshoz viszonyított aránya 2017–18-ban várhatóan 30 százalék lesz, ami a legalacsonyabb arány 2009–10 óta. A szűkülő készletek miatt „bármilyen kedvezőtlen időjárási esemény jelentős árhatásokkal járhat” – figyelmeztetett Carlos Mera, a Rabobank szakelemzője.

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, a leghatékonyabban működő kávéültetvények közül is itt található néhány. A termelőterületeket az elmúlt években azonban szárazság is sújtotta, az arabica esetében 2014-ben, a robusta esetében az elmúlt néhány évben.

A dél-amerikai országban 42 milliónyi 60 kilogrammos zsák arabicát takarítottak be, ez rendkívül magas szintnek számít. A brazí­liai kávécserjék termésmennyisége azonban évente változik, egyszer bőséges a termés, majd a következő évben gyengébb. A cserje ekkor nyeri vissza erejét az előző évi nagy termés után. Az ősz végi előrejelzések szerint súlyosbítja a helyzetet az agresszív metszés is, az elemző szerint ezek alapján idén legfeljebb 36,7 millió zsákkal takaríthatnak be.

Az elmúlt években nagy volt a kereslet, s ennek hatására a nem kávétermelő országok elkezdték növelni készleteiket. Ha a termés csökken, a készletek is apadni kezdenek. „Úgy gondoljuk, hogy a következő 15 hónapban nagy szükség lesz ezekre a tartalékokra” – jegyezte meg Mera.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Felhajtják az árakat az alacsony készletek és a növekvő kereslet. Fotó: AFP Felhajtják az árakat az alacsony készletek és a növekvő kereslet. Fotó: AFP[/caption]Egyes elemzők megkérdőjelezik, hogy az arabica esetleges ellátási problémáit már beárazta a piac. Az arabica kávé 1,422 dollárba kerül fontonként (45,36 dekagramm), ami 10 százalékkal haladja meg év elejit, de jóval alatta van a múlt év végi 1,8 dollárnak. Ez utóbbi arabicaár a robustahiány idején alakult ki.

„Az árba beépültek már a jelenlegi piaci körülmények és a korábbi fejlemények is” – mondta James Hearn, a Marex Spectron mezőgazdasági árupiaci brókercég vezető elemzője. Ugyanakkor szerinte a piac alulértékeli az idén várható hiánybecsléseket. „Hiány van – tette hozzá. – Mindenki látja, hogy egyre közeleg a probléma.”

Hatással lehet a piacra, hogy Brazília ebben a hónapban elárverezte kávékészleteit. „Az, hogy a kormány különösebb ellenállás nélkül meg tudta ezt tenni, jól jelzi, hogy milyen kiélezett a piaci helyzet” – mutatott rá Hearn. A brazil kormány korábban felvásárlással segítette rekordtermés és alacsony árak esetén a farmereket, de ez a folyamat tíz év után megszűnt, így a piac puffer nélkül maradhat az elemzők szerint.

kávé mezőgazdaság kávétermesztés
Kapcsolódó cikkek