Pénz- és tőkepiac

Nagy az öröm a piacokon a francia választási eredmények láttán

Hozta a papírformát a francia elnökválasztás első fordulója, így Marie Le Pen és Emmanuel Macron jutott tovább a május 7-én esedékes második fordulóba.

Az előzetes felmérések meglepően pontosnak bizonyultak, ami például nem volt elmondható a brexit szavazás és az amerikai elnökválasztás esetében. A francia belügyminisztérium végleges eredményei szerint Macron a szavazatok 23,8 százalékát, míg Le Pen 21,5 százalékát szerezte meg. A másik két esélyes, Fillon és Melenchon kicsivel 20 százalék alatti eredményeket értek el.

[caption id="" align="aligncenter" width="768"]Emmanuel Macron ünnepelhet - Kép: AFP Emmanuel Macron ünnepelhet - Kép: AFP[/caption]

Az exit pollok után az EUR/USD kurzusa 2 százalékkal 1,095-ös szint közelébe erősödött, amely az európai piacnyitás előtt 1,086-ig korrigált vissza. Az indikációk alapján 1 százalék feletti pluszban nyithatnak a nyugat-európai részvénypiacok. Noha Marie Le Pen továbbjutott, az Ipsos felmérése szerint a második körben csupán 38 százalékos szavazati aránnyal alul fog maradni Macronnal szemben.

A befektetők örülnek az elemzői jóslatok teljesülésének, noha számos esemény még befolyásolhatja a hangulatot a héten. Az EKB csütörtökön tart kamatdöntő ülést, miközben a héten több európai óriásvállalat, így a Total, a Credit Suisse, a Barclays, a Bayer és a Daimler is közzéteszi negyedéves jelentését. „A hajnali órákban látott piaci reakció klasszikus risk on, hiszen a menedékeszközökből, mint a japán jen, vagy az arany, a kockázatosak eszközök felé fordultak a befektetők. Hozzá kell tenni, a francia elnökválasztással kapcsolatos kockázat, azaz Le Pen lehetséges győzelme még nem múlt el teljesen, hiszen a szélsőjobboldali jelölt ott van a második fordulóban” - írta reggeli elemzésében az Equilor.

Ez még nem a verseny vége, de Macronnak jók az esélyei

Még nem dőlt el a francia elnökválasztás, de a papírforma egyértelműen Emmanuel Macron mellett szól - mondta Soós Eszter Petronella. A szakértő szerint minden jelölt képes volt a bázisát mozgósítani, ennek köszönhetően lett viszonylag magas (mintegy hetvenszázalékos) a választási részvétel. Úgy tűnik, Macronnak és Le Pennek stabil szavazóbázist sikerült összehozni, aminek a nemzetgyűlési választás szempontjából is jelentősége lesz - tette hozzá. Soós Eszter Petronella azt mondta, a második fordulóra Macronnak sokkal nagyobb a tartaléka, mint Le Pennek, ugyanakkor a kampány még szűkítheti a jelöltek közötti különbséget.

Marine Le Pen Emmanuel Macron Elemzői vélemények francia választás piaci várakozások
Kapcsolódó cikkek