Pénz- és tőkepiac

Nagyon keresik a fogyasztási hiteleket

Több mint 50 milliárd forintnyi fogyasztási hitelt vettek fel az első két hónapban a háztartások, ami harmadával több az egy évvel korábbinál. A személyi kölcsönök húzzák leginkább a piacot.

Jól indult 2017 a fogyasztási hitelek szempontjából is, miután
– a folyószámlahiteleket nem számítva – 51 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami 32,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ennél több fogyasztási hitelt legutóbb 2012 januárjában és februárjában vettek fel a háztartások, ám akkor is részben a devizahitelek forintosításával állt összefüggésben a nagy kihelyezett mennyiség.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: Shutterstock Kép: Shutterstock[/caption]

Az MNB statisztikái alapján a személyi kölcsönök húzzák a fogyasztási hitelek piacát: ezekből 33,7 milliárd forintnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók két hónap alatt, ami közel 44 százalékos növekedést jelent 2016 azonos időszakához viszonyítva. Jobban keresik a lakossági ügyfelek a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is: a 6,9 milliárd forintnyi – 5 éves vagy rövidebb kamatperiódusú – új szerződés majdnem 14 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál. Az első két hónap adatai alapján csökkent ugyanakkor az áruvásárlási hitelek kihelyezett mennyisége, miközben a gépjárműhiteleknél sincsen érdemi növekedés. Az új kihelyezések növekedése ellenére még nem fordult meg az állomány lassú csökkenésének trendje: a jegybank adatai szerint a február végi, 2438,1 milliárd forintos állomány 6,7 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A bankok várakozásai szerint is a személyi kölcsön lehet az a termék, amely az idén növekedésben tartja a fogyasztási hitelek piacát. Az OTP Bank tapasztalatai szerint tavasszal a kölcsönigénylések száma komolyan megnövekszik, az ingatlantulajdonosok többsége erre az időszakra időzíti a szükséges felújításokat. „Az OTP Banknál felvett személyi kölcsönök átlagos összege folyamatosan nő, már megközelíti az 1 millió forintot” – fejtette ki Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

Az átlagos kölcsönösszeg emelkedését tapasztalják a CIB Banknál is: a hitelintézet napokban közölt adatai szerint az átlagos hitelösszeg a személyi kölcsönöknél ma már 1,3 millió forint a két évvel ezelőtti 800 ezer helyett. A személyi kölcsönök igénylésénél az ügyfelek mintegy negyede a maximálisan rendelkezésre álló futamidőt választja, mely a CIB-nél hét év. A CIB várakozásai szerint a következő hónapokban tovább élénkül a kereslet a személyi kölcsönök iránt, náluk is úgy látják ugyanis, hogy a tavaszi időszakban a legnagyobb az igénylések száma.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek