Pénz- és tőkepiac

Öngondoskodás: duplájára nőtt a díjbevétel öt év alatt

Öt éve már, hogy a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak az egészségbiztosítást. Ennek hatására az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett a betegség- és egészségbiztosítások éves díjbevétele az Union Biztosító becslése szerint.

Bár magánbiztosításként is létezik egészségbiztosítás, Magyarországon az ügyfelek túlnyomórészt a munkáltató által nyújtott adómentes, fix vagy választható (cafeteria) juttatásként jutnak hozzá a szolgáltatáshoz.

Ennek egyik oka az, hogy a biztosítók többsége az alacsonyabb kockázatok miatt eleve csak csoportos egészségbiztosítást kínál, összesen tíz cég foglalkozik vele. „Két biztosító nyújt magánszemélyek számára is ilyen szolgáltatást, de nálunk is 20 csoportos szerződésre jut egy egyéni szerződő” – mutat rá a munkáltatói szerződések meghatározó szerepére Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.
A másik ilyen cég a Generali, ők éppen most indultak el egy új termékkel, a Generali Private Care-rel.

Privát egészségbiztosítási finanszírozással ma Magyarországon alapvetően szakorvosi és képalkotó diagnosztikai szolgáltatások érhetők el. Az Union felmérése szerint egyre többen vesznek igénybe magánorvosi szolgáltatásokat. Öt éve a megkérdezetteknek csupán 37 százaléka tett így, mára az arány 50 százalék körüli szintre emelkedett. Ennek fő oka a várakozási idők növekedése: a megkérdezettek 61 százaléka a bejelentkezéstől számítva legalább egy hónapot volt kénytelen várni arra, hogy egy szakorvosi rendelésre bejusson.

A leggyakrabban bőrgyógyászati, nőgyógyászati és ortopédiai szakorvosi ellátásra jelentkeznek be az egészségbiztosítással rendelkező ügyfelek. Ezeken kívül az ultrahang, a fül-orr-gégészet, a gasztroenterológia, a reumatológia és az MRI számítanak az egészségbiztosítás keretében igénybe vett szakorvosi területnek.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: Szabó Miklós Fotó: Szabó Miklós[/caption]„A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások területe nagy fejlődés előtt áll: bár folyamatos a növekedés, a piaci penetráció alacsony, ezért számos lehetőség rejlik a szektorban. Erőteljesebb felfutás látszik a magán-járóbetegellátásban, de magánkórházi ellátást még kevesen nyújtanak” – mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója. Szerinte ígéretesek az állami szolgáltatási rendszeren túlmutató megoldások, a megelőzés, különösen a daganatos megbetegedések esetén.

Bár az egészségbiztosítási piac lendületet kapott azzal, hogy adómentes cafeteriaelemként alkalmazható, egyelőre számos tényező gátolja további felfutását. A legfontosabb a szabályozói környezet rendezése. „Nem pontosan tisztázott, hogy az állampolgár milyen szolgáltatást várhat el az államtól a járulékfizetés fejében, illetve mely problémákkal kell mindenképpen magánszolgáltatókhoz fordulnia” – mondja az Union szakértője. Amíg ezt nem tisztázzák, nehéz eladni ezt a terméket.

magánnyugdíj öngondoskodás egészségügy
Kapcsolódó cikkek