Pénz- és tőkepiac

Tovább emelkedhetnek a török alapok

A török alapok már eddig is szép hozamot értek el az idén, és ez a trend az év további részében is kitarthat, a gazdaságra ugyanis jótékony hatással lehet Erdogan hatalmának megszilárdulása.

Jól teljesítettek az idén a török részvényalapok, és az árfolyam-emelkedés az év hátralévő részében is folytatódhat. Magyarországon két alapkezelőnek van dedikáltan az isztambuli tőzsdén befektetőalapja: az Aegonnak és az OTP-nek, ezek lakossági, forintban jegyzett sorozatai 7,56, illetve 10,26 százalékos hozamot értek el az év eleje óta.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Két nyugalmas év következhet, amelyek során stabilizálódhat a gazdaság. Fotó: AFP Két nyugalmas év következhet, amelyek során stabilizálódhat a gazdaság. Fotó: AFP[/caption]A vasárnapi választás eredménye, ahol Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöknek gyakorlatilag teljhatalmat szavaztak meg a választók, aggasztja is a vagyonkezelőket. „Rossz, hogy lassan átmennek teljes diktatúrába, és az emberi jogok egyre durvábban sérülnek. Ha pedig bevezetik a halálbüntetést, végképp kizárhatják magukat az Európai Unióból” – mondja Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere. A gazdaságra azonban összességében véve inkább pozitív hatással lehet Erdogan hatalmának megszilárdulása a szakértők szerint. A vezetőgarnitúra marad, az a bizonytalanság, amelyet a tavaly nyári puccs okozott, tovatűnhet. A harmadik negyedév ugyan visszaesést eredményezett a török gazdaságban, amiben komoly szerepe volt annak, hogy a növekvő terrorveszély miatt durván visszaesett a turizmus, az év utolsó negyedében viszont már nőtt a gazdaság, és az idei első negyedévben is jó eredményt várnak az elemzők a tőzsdei cégektől. „A bankoktól erős számokat várnak, a rossz hitelek aránya sem nőtt” – mondja Boér Levente. „A török részvények még mindig nem túlárazottak, miközben a világon lassan minden piac drágának számít már” – teszi hozzá Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényüzletág-vezetője.

Szintén biztató a szakemberek szerint, hogy Erdogan relatíve szerény többséggel nyerte meg a választást, mindössze 51,4 százalékos győzelem mellett pedig kicsi az esélye annak, hogy előrehozott választásokat írjon ki, vagyis két év nyugalom következik, 2019-ig a gazdaság fejlesztésére lehet koncentrálni. Ha Szíriában normalizálódik a helyzet, és ezzel együtt a terrorfenyegetettség is csökken, az szintén javíthatja a török piac kilátásait.

Továbbra is aggasztja azonban a szakértőket a gyenge líra és a magas A pénzromlás üteme nyolcéves csúcson van, márciusban 11,29 százalékos áremelkedést mértek, és a szakértők szerint kicsi az esély arra, hogy az idén egy számjegyű marad a mutató. Így az állampapírpiacon a hozamok magasak maradhatnak, ez pedig nagyobb hozamelvárást eredményez a részvénypiaccal szemben, ami késleltetheti a felértékelődését – figyelmeztetnek az alapkezelők. Összességében véve azonban mérsékelten optimisták az isztambuli tőzsdével kapcsolatban a szakértők, az OTP például nemcsak a dedikáltan török alapjában tart ottani részvényeket, de a többi régiós alapban is enyhén felülsúlyozta a török papírokat.

Törökország stabilizáció befektetés
Kapcsolódó cikkek