Pénz- és tőkepiac

Brexit előtti exit a Lloydsból

A Lloydsban lévő utolsó részvényeit is eladta a brit kormány, amely a gazdasági-pénzügyi világválság idején szállt be és mentette meg az összeomlástól a patinás bankcsoportot.

A legnagyobb brit jelzáloghitel-állománnyal rendelkező Lloyds meghálálta a bizalmat, a 2008-ban kapott 20,3 milliárd fontos állami tőkeinjekciót 894 millió fontos hozammal fizette vissza az államnak, amely utolsó lépcsőben egy 0,25 százalékos pakettől vált meg. A kiszállás időzítése egyébként jelképes, hiszen a június 8-i parlamenti választás elé tették, ezzel is demonstrálva, hogy a brit pénzügyi rendszer erős, és nem szorul semmilyen mankóra. Az eladás így PR-szempontból is jól jön a Brexit levezényléséhez minél nagyobb társadalmi felhatalmazás és minél több mandátum megszerzésére törekedő Theresa May kormányfőnek.

Az persze nem véletlen, hogy a Lloyds-pakett eladását forszírozták, mivel a húsosabb falatnak számító, a még ma is 70 százalékban állami kézben lévő Royal Bank of Scotlandből való kiszállással hatalmasat buknának, ezt pedig a választás előtt nem merik megreszkírozni. Az államnak 43 százaléka volt a Lloydsban, ezt fokozatosan építette le, s januárban adta át a helyét a Morgan Stanley-nek, amely akkor lett a bank legnagyobb részvényese. A Lloyds árfolyama a tegnapi kereskedés félidejében 2,7 százalékos pluszban járt, egy év alatt 12,6, idén már több mint 16 százalékkal drágult a

Brexit Lloyd's
Kapcsolódó cikkek