Pénz- és tőkepiac

Eljött a korrekció időszaka a BÉT-en

A múlt hét elején a francia elnökválasztás mozgatta meg a tőzsdéket. A DAX index hatalmas emelkedéssel új történelmi csúcsra kapaszkodott, és az eladóknak továbbra sincsen nyomuk. A tengerentúli indexek közül a technológiai papírokkal telített Nasdaq teljesített kiemelkedően, ráadásul már két hete megállás nélkül száguld az árfolyam, és napról napra újabb történelmi csúcsra kapaszkodik. Eközben a BUX index felemásan teljesített, a hét első fele még az emelkedésről szólt, de a legutóbbi két kereskedési napon már megjelentek az eladók. A korrekció már várható volt az április eleje óta tartó emelkedést tekintve, de a támaszok környékén (a következő szint 32 600 pontnál húzódik) a vételi pontokat érdemes keresni

Az OTP március közepe óta a 8000–8400 forint közötti sávban mozog. A múlt hét elején a sávtetőt érintette meg az árfolyam, amelyet áttörni nem tudott, lepattant róla, és visszatesztelte a sáv alját. Rövid távon csökkenő trendben mozog a bankpapír, ezért 8000 forint alatt a további esés nyerne megerősítést. A 8000 forintos zónában figyelni kell a fordulós jeleket, de ezek hiányában további esés jöhet. A következő támaszok a 7650–7657 forint között rés, illetve 7500 forint.

A blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban a múlt héten. A 20 000–21 200 forint közötti sávból két héttel ezelőtt tört ki az árfolyam, és azóta folyamatosan nő az olajpapír. Április eleje óta emelkedik zsinórban az árfolyam, és a pozitív technikai kép alapján folytatódhat a mostani mozgás. A következő ellenállás a lélektanilag is kiemelt fontosságú 22 000 forintos szintnél húzódik, felette pedig 22 500 forintnál található a következő szint.

Fotó: MW

A Richter elég vegyes mozgással zárta a múlt hetet. Először nagy lendülettel történelmi csúcsra kapaszkodott az árfolyam, majd a hét második felében intenzív esésnek indult a papír. Az elmúlt hetek emelkedése után a mostani korrekció nem meglepő, első körben a 6810 forintnál húzódó 20 napos mozgóátlagot tesztelheti vissza az árfolyam. Erősebb támasz azonban csak 6550 forintnál húzódik, a támaszok környékén a vételi pontokat érdemes keresni.

A Magyar Telekom továbbra is az eladók figyelmének középpontjában áll, a múlt hét során a 480 forintos támaszt tesztelte vissza az árfolyam. A már közel másfél hónapja a 480–493 forint közötti sávban mozog, és az elmúlt több mint két hétben az eladók voltak többségben. A 480 forintos támasz törésével tavaly november óta nem látott szintre esne az árfolyam, de a 477 forintos támasz, illetve a 478 forintnál húzódó 200 napos mozgóátlag még megfoghatná az árfolyamot. Pozitív fordulatra a 480 forintos sávtető áttörése esetén lehetne számítani.

OTP tőzsde Mol részvénypiac Richter eladók
Kapcsolódó cikkek