Pénz- és tőkepiac

Hogyan profitálhat a volatilitásból?

Rekordmennyiségű pénz áramlott a volatilitást shortoló stratégiákba – írja Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír elemzője.

Rég volt ilyen alacsony az amerikai részvénypiac volatilitása, az elnökválasztás után kialakult eufória eredményeként az elmúlt napokban ismét egy számjegyűre csökkent a VIX index, erre több mint tíz éve nem volt példa.

A volatilitás egy kockázatának a mérőszáma, a múltbeli vagy a várható hozamok változékonyságát mutatja, azaz minél alacsonyabb az értéke, annál kisebb az árfolyamok kilengése. A befektetők által leginkább figyelt VIX index a jövőre vonatkozó volatilitás mérőszáma, melyet az S&P 500 indexre vonatkozó call és put opciókból számolnak. Egyfajta félelemindexként is tekinthetünk a VIX-re, minél magasabb az értéke, annál nagyobb a bizonytalanság, míg az alacsony érték nyugodt piacot mutat.

Trump megválasztása után a legtöbben a bankraliról, a dollár erősödéséről és a kötvényhozamok emelkedéséről beszéltek, de érdemes megemlíteni, hogy rekordmennyiségű pénz áramlott a volatilitást shortoló stratégiákba is.

Befektetőként a volatilitás megváltozásából is profitálhatunk: ha valaki arra fogad, hogy ismét megnövekszik a bizonytalanság a piacokon, akkor várhatóan a VIX is emelkedni fog, ezt a VXX ETF-en keresztül lehet meglovagolni, míg ha arra számítunk, hogy alacsony marad a részvénypiac volatilitása, akkor az SVXY nevű terméken keresztül lehet ebből profitálni.

Egy másik sajátosságuk a volatilitást követő termékeknek, hogy a VIX lejárati szerkezete jellemzően emelkedő, azaz a távolabbi határidők magasabbak, mint az azonnali piac. Ennek következtében, a határidős átkötések miatt, minden más változatlansága esetén a VXX értéke csökken, az SVXY pedig növekszik.

A volatilitás emelkedésére pont emiatt csak rövid távon érdemes spekulálni, a volatilitás csökkenésére fogadni azonban kifizetődő lehet hosszabb távon is, hiszen október óta közel a duplájára emelkedett az SVXY értéke. A jelenlegi szintek nem optimálisak a belépésre, de ha ismét megugrik egy historikusan is magasabb szintre a VIX index, akkor érdemes lehet a volatilitás csökkenésére játszani. Fontos kockázat, hogy amennyiben pánikhangulat alakul ki a tőzsdén, gyorsan tud esni ez a termék, de ezeket a mélyebb korrekciókat ki lehet majd használni a vételi oldalon.

vxx S&P rövid szabolcs VIX
Kapcsolódó cikkek