Pénz- és tőkepiac

Kiárazták a spekulánsok a Trump-győzelmet

December közepe óta erősödik az euró a dollárral szemben. A december 20-i 1,0388-hez képest a tegnap délután elért 1,1125-es szint 7,1 százalékos dollárgyengülésnek felel meg, ebből csak ezen a héten 1,8 százalékot vesztett értékéből a zöldhasú. Az utóbbi napok látványos dollárgyengülését az okozta, hogy egyre többen kérdőjelezik meg Donald Trump amerikai elnök hitelességét.

A Trump-győzelem utáni túlzott optimizmus árazódott ki a dollárból. „A befektetők nagyobb hatást vártak Trumptól a fiskális politikára és ezen keresztül a dollár árfolyamára is. Az elnök első hónapjai nem voltak sikeresek , sokan úgy alakították ki a pozíciójukat, hogy lendületesebb intézkedéseket és agresszívebb kamatemeléseket vártak. Most ezeket a pozíciókat számolják fel” – mutatott rá Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakértő szerint a következő hónapokban erősödhet a dollár. „Ezt támasztja alá, hogy a alacsony, és az is kezd beindulni, emiatt a Fed lépéskényszerbe kerülhet. Mindezek ellenére nem kérdés, hogy a 2008 óta tartó látványos dollárerősödésnek közel a vége” – tette hozzá Büki András, és emlékeztetett, hogy a határidős piac 3 év óta először az euró erősödésére spekulál.

Az euróövezetben és Németországban is 21 hónapos csúcsra emelkedett a gazdasági szereplők konjunkturális várakozása, és év/év alapon a várakozások szerinti 1,7 százalékon alakult az eurózóna GDP-növekedése. Mindezek a friss hírek ráerősítettek arra, hogy Macron győzelme után megnyugodtak a befektetők, és a német tartományi választások eredményeinek is ehhez hasonló hatásuk volt. Németországban a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága a migránsválság alatt 11 százalék felett volt, de annak háttérbe szorulása után egy számjegyűre csökkent.

A CIB Bank vezető elemzője, Trippon Mariann a Macron–Merkel-közeledés kapcsán emlegetett kétsebességes Európa témájában rövid távon nem vár áttörést. „A június 8-i francia nemzetgyűlési választás tétje is jóval kisebb, mint a francia elnökválasztásé, csak az a kérdés – fűzte hozzá –, hogy Macron megszerzi-e a többséget, illetve ha nem, akkor milyen koalíciós kormányzásra kényszerül.”

Trippon Mariann szerint is kijózanodott a piac, de úgy véli, hogy fundamentális alapon nem kellene tovább erősödnie az eurónak. „Előrejelzésünk szerint az 1,05 és 1,1 közötti sávban ingadozik majd a kurzus. Rövid távon a jelenlegi szintekről kis visszarendeződésre számítok. A dollárerősödés érett szakaszba lép, azaz nem tud majd a korábbi lendülettel tovább erősödni. A politikai kockázatok enyhülése után – tette hozzá az elemző – a fundamentális és monetáris kép befolyásolja majd a jövőt.”

Donald Trump tőzsde spekuláns tőkepiac
Kapcsolódó cikkek