Pénz- és tőkepiac

Milliárdokat vesztettek a világ leggazdagabbjai Trump miatt

A világ 500 leggazdagabb embere összesen 35 milliárd dollárt veszített a tőzsdén a napokban kirobbant amerikai politikai botrány miatt.

A világ 500 leggazdagabb embere összesen 35 milliárd dollárt veszített a tőzsdén a napokban kirobbant amerikai politikai kavarodásban – derül ki a Bloomberg Milliárdos Indexéből. Ennek oka egyértelműen Donald Trump, akiről a múlt héten elbocsátott FBI-igazgató, James Comey egyik feljegyzéséből kiderült: korábban arra próbálta meg rávenni a nyomozóhatóság vezetőjét, hogy állítsa le a (korábbi) nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn elleni vizsgálatot. Flynn azért mondott le hivataláról, mert még a választási kampány idején titokban egyeztetett Oroszországgal az ország elleni szankciók ügyében. A volt tanácsadó ellen egyébként nemcsak az FBI, hanem a Pentagon is vizsgálódik.

Mindenesetre Flynn távozása nem hatotta meg az amerikai tőzsdét, főleg nem a világ leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek (akinek vagyona 86,8 milliárd dollárra tehető) tőzsdei vagyonát. A Microsoft vezére ugyanis összesen 1 milliárd dollárt veszített a Trump-botrány következtében, amivel a cégrészvények 2,8 százalékot zuhantak.

Ez alapján nem meglepő, hogy a spanyol kiskereskedelmi iparmágnás Amancio Ortega vagyonából is egy nagyobb összeg ment a levesbe. Igaz, a dobogósok közül még Ortega járt a legjobban, mivel csak 355 millió dollárral lett szegényebb nap végére.

A legnagyobb kár elszenvedőjének az index első három helyezettjéből Jeff Bezost, az Amazon társalapítóját lehet nevezni. A vállalattulajdonos ugyanis összesen 1,7 milliárd dollárt veszítve tőzsdei vagyonából, összesen 2,2 százalékos csökkenéssel zárta a szerdai napot.

Forrás: AFP

A Donald Trump körüli zavar hatása egyébként drasztikus mértékben érintette tegnap az amerikai piacot. A kereskedés vége előtt két órával a DJIA-30 és az S&P-500 index 1,3 százalék, a Nasdaq Composite 1,8 százalék veszteséget mutatott. A befektetők ezért attól tartottak: az elnök hatalmának megingatásával búcsút mondhatnak az adócsökkentéseknek és a gazdaságösztönző költségvetési tervnek is.

Amancio Ortega Donald Trump Michael Flynn tőzsde Amerika Jeff Bezos
Kapcsolódó cikkek