Pénz- és tőkepiac

Nobilis Kristóf kiszállt a BIF-ből

Felkavarta a BIF piacán az állóvizet, hogy kedden közel 4 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a társaság részvényei. Az alapító Nobilis Kristóf cége, a DonaDöme az egyik eladó.

A BÉT keddi forgalmának 30 százalékát egy olyan kispapír adta, amelyre idén egyetlen más napon sem kötöttek ezer darabnál többet. A 12,5 milliárd forintos kapitalizációjú BIF (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) piacán 39 ügyletből 3,98 milliárdos forgalom kerekedett alig néhány perc alatt. Ennek nyomán 0,83 százalékkal, 480 forintra csúszott le az árfolyam.

Ez a 8,5 millió darabos részvénymozgás nemcsak a néhány hónapos, de még a pár éves horizonton is magányos obeliszkként mutatkozik a forgalmi sivatagban. Csupán a 2010 előtti, osztalékfizetésekben bővelkedő években láthattunk hasonlóan eleven időszakokat. Az persze egyből látszott, hogy a kisbefektetők ekkorát nem dobhattak a piacon, hiszen a közel 19 százalékos közkézhányadból még 5 millió darab sem jött volna össze.

BIF-tulajdonú irodaház a Flórián téren. Visszaforgatják a nyereséget

A nagytulajdonosok közti emlékezetes átrendeződés még tavaly nyáron történt, ennek során a régiek közül Spéder Zoltán alelnök lemondott és megvált tulajdonrészétől, a társaságalapító Nobilis Kristóf pedig kiszorult a vezetésből, s az igazgatóság tagjai a Schmidt Mária és családja tulajdonában álló PIÓ-21 Kft. által javasolt személyek lettek. Úgy tűnik, a mostani ügylet is ennek a folyománya, hisz a BIF tegnap piaczárás után bejelentette, hogy a DonaDöme Kft. teljes, 24,18 százalékos tulajdonrészét, azaz 6 247 515 millió részvényét értékesítette 468 forintos darabáron, azaz a piaci árhoz képest jelentős diszkonttal.

A BÉT honlapján fellelhető legfrissebb, február 28-i adatok szerint a DonaDöme Kft. mellett a BIF-ben a PIÓ-21 Kft. 7 700 858, Horváth László 4 376 039, míg az FHB 2 583 480 részvényt birtokolt. Mindez azt jelentheti, hogy Nobilis mellett még valaki eladott a részesedéséből. A vásárlók kilétéről lapzártánkig nem érkezett hír, azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy a piac szívta fel ilyen hirtelenséggel a jelentős részvénymennyiséget.

Lapunknak a társaság befektetői kapcsolattartója csupán annyit mondott, hogy a cég mindenről a megfelelő időben és a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatja a részvényeseit. A BIF eredetileg április 28-ra hirdette meg közgyűlését, majd határozatképtelenség miatt május 12-re hívták össze ismét. Osztalékfizetést nem javasolt a menedzsment, bár az egy részvényre jutó eredmény a 2015-ös 2,29 forinthoz képest 2016-ban 54,14 forint lett. Tavaly sem fizetett osztalékot a cég, az eredményt ingatlanfejlesztésekre fordították.

A BIF-árbevétel tavaly 4,67 százalékkal, 115,3 millió forinttal emelkedett, elsősorban a bérbe adott ingatlanok növekvő kihasználtságának köszönhetően. Ez a mutató már egy évvel korábban is 90 százalék körüli volt. Az egyéb bevételi soron a Királyhágó téri és a Sas utcai ingatlanok értékesítésének 2 milliárd 400 milliós árbevétele áll, szemben az előző évben 395 millióért értékesített Király utcai ingatlan bevételével. Az ingatlanportfólió értékesítése egyébként a középtávú stratégia része, melyről tavaly döntöttek.

Bár az ingatlanok értékének nyilvántartása mindig sok bizonytalanságot rejt, mégis beszédes, hogy a 2016-os pénzügyi beszámoló alapján az egy részvényre jutó saját tőke 600 forint, vagyis a BIF a mostani árfolyamszinteken még mindig jelentősen alulértékelt lehet.

Nobilis Kristóf BIF ingatlanhasznosítás
Kapcsolódó cikkek