Pénz- és tőkepiac

Újabb csúcson a hazai alapkezelők vagyona

A pénzpiaci és a kötvényalapokból gyors ütemben távozik a pénz a lakossági állampapírok térnyerése miatt. Az alapkezelők inkább a minden időben pozitív eredményt ígérő abszolút hozamú és az ingatlanokba fektető konstrukciókat tudják eladni.

Történelmi csúcsra emelkedett április végére a hazai befektetési alapok állománya. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai a múlt hónap végén 5957,5 milliárd forintot kezeltek az alapokban, amelyekbe áprilisban 35,6 milliárd forintnyi friss pénz áramlott, emellett a hozamok több mint 26 milliárd forinttal növelték az állományt. Az év első négy hónapjában összesen több mint 118 milliárd forint áramlott az alapokba.

A pénzpiaci alapok vagyona a negyedik hónapban is tovább apadt, alig 850 milliárd forint maradt a konstrukciókban, amelyek jelenleg már jóformán semmi hozamot nem termelnek, sőt több alapnak is enyhén negatív lett már az éves hozama a költségek miatt. Nem meglepő ezek után, hogy a korábban vállalt tőkegaranciákat egyre több alapnál feladják az alapkezelők. A pénzpiaci alapokból egyébként az első négy hónapban 112 milliárd forintnál is több távozott. A legnagyobb alapkategóriának a kötvényalapok számítanak, ezekben április végén 1240 milliárd forint volt. Hozamok terén azonban a lakosság korábbi kedvencének számító rövid kötvényalapok nem képesek felvenni a versenyt a lakossági állampapírokkal, ezért folyamatosan veszítik a tőkéjüket. Januártól áprilisig csaknem 110 milliárd forintot vettek ki belőlük a befektetők.

A lakossági állampapírokkal nem tudnak lépést tartani a kötvényalapok. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A második legnagyobb alapkategóriává nőtték ki magukat az abszolút hozamú alapok. A Bamosz szerint 89 ilyen konstrukció van Magyarországon, ezekben már 960 milliárd forintot kezelnek. A bármilyen piaci környezetben pozitív hozamra törekvő konstrukciókba az idén 118 milliárd, ezen belül áprilisban 22,5 milliárd forintnyi friss megtakarítás került. Az abszolút hozamúaknál csak az ingatlanalapok népszerűbbek, ezek négy hónap alatt 157 milliárd forintnyi új tőkét vonzottak. A vagyonuk természetesen áprilisban is újabb történelmi csúcsra ugrott, 931,5 milliárd forintra. Ezzel az ingatlanalapok léptek elő a harmadik legnagyobb alapkategóriává Magyarországon. A legnagyobb hazai befektetési alap is ingatlanalap, az Erste nyílt végű ingatlanalapjában több mint 347 milliárd forint van már.

Lassan a vegyes alapok is lekörözhetik a pénzpiaci alapokat a vagyonméret tekintetében. Ezekben április végén 823 milliárd forint volt, és szintén viszonylag kedveltek a befektetők körében, hiszen az idén 26,6 milliárd, ezen belül áprilisban 14,4 milliárd forint áramlott beléjük. A részvényalapokat korábban a kisbefektetők nem nagyon kedvelték. Lassan azonban kezdenek rákapni a konstrukciókra, amelyek a csúcson lévő tőzsdék miatt egyre magasabb hozamot termelnek. Áprilisban már 335 milliárd forint volt a részvényalapok vagyona, ez hatéves rekordnak felel meg. A konstrukciókba az idén 23,5 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, a hozamok szintén több mint 23 milliárd forinttal növelték a vagyont. A részvényalapok vagyonának döntő része intézményeknél van. A háztartások március végén a jegybank adatai szerint csupán 49 milliárd forintot tartottak ilyen befektetési jegyekben, de egy évvel korábban még alig 40 milliárd forint volt az állományuk.

 

befektetés alapkezelők állampapír
Kapcsolódó cikkek