Pénz- és tőkepiac

Vékony borítékok miatt morgolódnak a City bankárai

Ahogy közeleg a Brexit, úgy lesznek egyre elégedetlenebbek a londoni bankárok. Hiába a javuló teljesítmény, a befektetési bankok elég gyengén muzsikáltak, amikor a bónuszfizetésről volt szó.

Egy friss felmérés szerint a bankkárok mindössze 23 százaléka volt maradéktalanul elégedett a 2016-os év után kiadott prémiummal. A hangulat a Deutsche Bank londoni leányvállalatánál dolgozók körében a legrosszabb, náluk 61 százalék volt azoknak az aránya, akik túl vékonynak találták a borítékot. Igaz, John Cryan vezérigazgató előre figyelmeztetett mindenkit, hogy a korábbi évek veszteségei után sok jóra ne számítsanak, bónuszeső akkor lesz majd, ha a legnagyobb német bank maga mögött hagyja a botrányokkal teli időszakot, és stabil nyereségtermelő pályára áll.

Az Emolument 18 bank 1640 menedzserét kérdezte meg, s az elégedetlenségi listája összeállításakor a Credit Suisse svájci bankház jött be a második helyre 52 százalékos aránnyal, a harmadik helyen a BNP Paribas végzett. A franciák épp fele volt elégedetlen munkája pénzben kifejezett gyümölcsével. Az amerikai J.P.Morgan volt az ellenpélda, náluk a londoni dolgozók 30 százaléka kevesellte csupán az éves bónuszát.

A Deutsche Bank londoni dolgozóinak többsége kevesellte a bónuszát

A Wall Street tavaly jobban teljesített a Citynél, és ez a bónuszok nagyságában is lemérhető. Ugyanazon bank amerikai szárnyának alelnöke 235 ezer fontos bónuszt tehetett zsebre, míg londoni kollégája ennél 60 ezer fonttal kevesebbet kapott, s ezek az arányok a többi bankházra is jellemzők. A felmérés készítői kiemelik, hogy az európai szabályozás sokkal szigorúbb az amerikainál, és a regulák megkötik a bankárok kezét, amikor kockázatosabb, de nagyobb profittal kecsegtető üzletbe vágnának.

Brexit bankok prémium
Kapcsolódó cikkek