Pénz- és tőkepiac

Nagyot emelkedhet a Rába

A Rába árfolyama az elmúlt egy évben beragadt az 1150–1250 forintos sávba, amiből az elmúlt napokban felfelé próbált kitörni.

Hiába az induló stratégiai beruházások, az állami támogatás, illetve az útközben elért üzeletfejlesztési sikerek, a Rába árfolyama az elmúlt egy évben beragadt az 1150–1250 forintos sávba. A külső környezet bizonyos területeken valóban nem kedvező a cég számára, de még ennek ellenére is túl szigorúnak tűnik a befektetők értékítélete. Az elmúlt napokban viszont az árfolyam a sávos mozgásból felfelé próbál kitörni.

Ez a mozgás a cég fundamentumai alapján is igazolhatónak tűnik. Ha a következő években egy pusztán átlagos (1,9 százalékos) bevételnövekedést sikerülne elérni, a részvények reális értéke már akkor is 1435 forintnak adódik, ami jelentős felértékelődési potenciált jelenthet. Ebben nagy szerepe van az idén elinduló stratégiai beruházásnak, amely kalkulációink szerint a következő években akár jelentősebben is emelheti a vállalat eredménytermelését.

Bár a vállalat eladósodottsági mutatói a beruházás hatására megemelkednek, az erős készpénztermelésnek köszönhetően 2020-ra a mostani nyomott szintekre jöhet vissza. Úgy is, hogy ekkorra a vállalat papíronkénti osztalékfizetését már 53 forintnak feltételezzük, ami 4,4 százalékos osztalékhozamot jelentene a mostani árfolyammal számolva. Ez nem kirívóan sok, de hozzá kell tenni, hogy ehhez csak a szabad készpénztermelés negyedét kellene felhasználni, vagyis ennél többet is ki tudna fizetni a jövőben a vállalat.

Azt is gyorsan hozzá kell tenni, hogy a részvények a szektortársakhoz képest is alulárazottnak mondhatók, mostanra már 20-30 százalékosra dagadt a lemaradás mértéke (EV/EBITDA szorzó alapján). A gépipar ciklikussága mindenesetre nagy kockáza, de még ezek mellett is azt gondoljuk, hogy van fantázia a Rába-részvényekben.

kitörés Rába tőzsde árfolyam
Kapcsolódó cikkek